Hondentraining die leuk is voor de hond én het baasje

Mag hondentraining gewoon leuk zijn?!

Inhoud van deze blog:

Als trotse hondeneigenaar heb je bewust gekozen voor een hond als huisdier. De meeste mensen kiezen voor een hond om te genieten van de gezelligheid en leuke momenten samen met hun harige metgezel. Alleen van die gezelligheid is soms weinig te merken als het op training of opvoeding van de hond aan komt. Dan hoor ik vaak veel frustratie bij de baasjes en opmerkingen zoals ‘hij moet het gewoon doen’ of ‘ik wil gewoon dat ie luistert’. En natuurlijk begrijp ik dat, want ook ik wil graag dat mijn honden doen wat ik van ze vraag. Maar waarom zouden ze dat doen? Honden zijn levende wezens met gevoelens, emoties en een eigen wil. En soms verschilt hun wil van hetgeen wij willen. In zo’n geval moet ik als baasje aan de slag om mijn hond te motiveren. En boosheid, frustratie en dwang helpen daarbij zeker niet.

Wanneer honden leren

Ben eens eerlijk: hoe vaak mopper jij op je hond? En hoe vaak geef jij je hond aandacht of beloon je hem als hij (uit zichzelf) iets goeds doet? Vaak komen we als eigenaar pas in actie wanneer we ons storen aan het gedrag van onze hond. Probeer dit eens om te draaien, en focus je op het gedrag dat je graag ziet. Honden leren namelijk 24 uur per dag, en niet alleen wanneer wij mensen besluiten dat we ‘aan het trainen’ zijn.

Hondentraining met plezier

Hoe kan het dan anders? Nou, met een beetje plezier bijvoorbeeld! Hondentraining hoeft helemaal niet saai en serieus te zijn. Het kan ook hartstikke leuk zijn. In feite is het quality time met je beste maatje terwijl jullie samen nieuwe dingen ontdekken. Wanneer je met plezier traint werk je niet alleen aan gehoorzaamheid, maar versterk je ook de band tussen jou en je hond. Dus vergeet dat gemopper en die saaie commando´s. Het draait allemaal om positieve interactie en een vleugje humor. Elke trainingssessie is een kans om je hond te zien groeien terwijl je geniet van jullie samenwerking. Met leuke beloningen, uitdagende oefeningen en realistische verwachtingen kom je al een heel eind en zal je hond vol enthousiasme meedoen.

Deze hond en eigenaar hebben plezier tijdens het trainen. Dit bevordert het welzijn van de hond en zorgt ervoor dat hij sneller leert.

Verwachtingen tijdens de training van je hond

Laten we eerst maar eens beginnen met het bijstellen van jouw verwachtingen. Vraag jezelf af: wat kan mijn hond al? Wat zou ik graag willen dat hij kan? En is het eerlijk om dat – al – van hem te verwachten? Soms verlangen we namelijk te snel te veel van onze honden. Zo is een pup niet binnen een week zindelijk, kun je je nieuwe hond niet ineens uren alleen thuis laten en hoef je van jouw hieperdepieper puber niet te verwachten dat hij vanzelf rustig wordt in een drukke omgeving. Hou in gedachten dat zowel wij als onze honden nooit uitgeleerd zijn. Dus neem de tijd, bouw oefeningen rustig op en stem ze af op het tempo van jouw hond. Dit voorkomt frustratie en leidt tot succes en motivatie voor jullie beiden.

Spelenderwijs leren honden het snelst.

Leerzame spelletjes om je hond te trainen

Er is meer in het leven dan alleen de zit, af en blijf. Honden zijn gek op spelletjes met hun favoriete mens. Waarom dan niet van een oefening een spel maken? Hierdoor leren ze spelenderwijs nieuwe dingen, terwijl ze ook belangrijke vaardigheden zoals zelfbeheersing, focus en zelfvertrouwen ontwikkelen. Plezier tijdens de training is de sleutel tot succes, en met leerzame spelletjes sla je twee vliegen in één klap.

Oefening baart kunst

Net als bij mensen geldt voor honden: practice makes perfect. Dus als je resultaten wilt zien, is trainen met je hond noodzakelijk. Maar train niet alleen ‘omdat het moet’ of erger nog ‘omdat de hond het moet leren’. Train met je hond omdat het fijn is om samen ergens mee bezig te zijn en de band tussen jou en je hond te versterken. Maak het leuk en geniet van jullie interactie! Positiviteit en plezier zorgen voor een gezelligere én effectievere training.

Welzijn en hondentraining

Bij het trainen van je hond is het belangrijk om een trainingsmethode te gebruiken die zowel jou als je hond helpt. Een gehoorzame hond hoeft nog geen gelukkige hond te zijn! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een positieve en beloningsgerichte training het beste resultaat geeft én bijdraagt aan hondenwelzijn. Door gewenst gedrag te belonen moedig je je hond aan om te leren en met je samen te werken. Werken met beloningen tijdens de training zorgt voor een fijne sfeer, bevordert het leerproces en versterkt de band tussen jou en je hond. Vermijdt het gebruik van straf of dwang, aangezien dit zorgt voor negatieve emoties en de vertrouwensband tussen jou en je hond kan schaden. Houd je trainingssessies kort en leuk, en herhaal oefeningen regelmatig om resultaten te boeken. Heb geduld, ben consequent en geniet samen, dan zal jouw hond met plezier leren en zich ontwikkelen tot een gelukkige, stabiele hond.

Wil je hulp bij de training van je hond? Kijk dan gerust eens bij mijn aanbod voor Privéles.

Bronnen:

dog-training-methods-review.pdf (animalkind.ca)

Do aversive-based training methods actually compromise dog welfare?: A literature review – ScienceDirect

Dog training methods: their use, effectiveness and interaction with behaviour and welfare | Animal Welfare | Cambridge Core

The effects of using aversive training methods in dogs—A review – ScienceDirect

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs