speuren met je hond regio Den Bosch

Mantrailen

Herken je dit? Jouw hond gebruikt zijn neus veel en vaak. Tijdens het wandelen is hij zo druk met snuffelen, dat het lastig is om contact te maken met je hond. Of is jouw hond snel afgeleid en verveelt hij zich snel. Je zou jouw hond wel wat meer mentale uitdaging willen bieden. Misschien is je hond wel onzeker en zoek je een manier om zijn zelfvertrouwen te vergroten. En wil je de lichaamstaal van je hond beter leren lezen en een sterkere band met hem opbouwen. Of ben je gewoon op zoek naar een leuke activiteit om samen met je hond te doen? 

Dan is speuren met je hond echt iets voor jou! Jouw hond kan het al.. 
Tijdens het mantrailen gaan jullie samen op zoek naar een ‘vermiste’ persoon. 

Een golden retriever die snuffelt aan de grond. Door te speuren met je hond stimuleer je het natuurlijke gedrag en versterk je de band met je hond.

5 redenen om te gaan mantrailen met je hond:

Tijd om die hondenneus aan het werk te zetten!

De voordelen van speuren met je hond:

Ja, dit is wat speuren met je hond doet!

Toller Finn die aan het speuren is.

"Voor mij én mijn hond is het iedere week weer een feestje als we mogen gaan speuren!"

Oudduitse herder Nyva en haar eigenaresse Nina hebben al veel gehad aan de lessen die ze volgen bij Hondencentrum Brabant.
Marjan geeft de lessen op een enthousiaste, duidelijke manier waardoor ik veel heb geleerd over mijn hond en hoe ik met haar kan samenwerken. Hier hebben we ook buiten het speuren veel aan. Nog steeds kan ik met alle vragen bij Marjan terecht. De lessen zijn leerzaam en leuk voor mij, maar zeker ook voor Nyva. Haar zelfvertrouwen neemt met de week toe en ze staat enthousiast te springen zodra ze haar speurtuig (of Marjan) ziet. De speurles is voor Nyva het hoogtepunt van de week en ik ben dan ook erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om bij Marjan deze lessen te volgen!”
Nina met Nyva
Toller Finn die aan het speuren is.
Speuren is een fantastische activiteit om samen met je hond te doen. Ja, samen! Vanaf het begin vonden zowel mijn toller Finn als ik het fantastisch om te doen. Voor hem is het een mooie combinatie tussen hersenwerk en fysiek bezig zijn. Voor mij is het leerzaam om op een andere manier naar mn hond te kijken - op basis van kleine signalen zie je of je hond nog op het spoor zit of misschien het spoor bijster is. Finn schiet makkelijk door in zijn opwinding. Gelukkig heeft Marjan heel veel geduld met ons, en werken we juist naar rust toe. Zo mooi om ook hier vooruitgang in te zien! Dus naast het speuren, leer ik van Marjan ook veel over het gedrag van Finn en hoe ermee om te gaan. Finn en ik kijken weer uit naar de volgende les!”
Maaike met Finn
Laekense herder Boris die aan het speuren is met zijn eigenaresse
“Mijn Laekense herder is een onzeker hondje. Dat is niet handig bij een herder. Om zijn zelfvertrouwen op te krikken besloot ik te gaan speuren met hem. De combinatie van buiten zijn en intensief samen met je hond werken (want speuren doe je samen!) vind ik heerlijk! En Boris gelukkig ook. Het prettige aan speuren bij Marjan is de rust die ze uitstraalt. Dat is zowel voor hond als baas prettig. Je kunt het ook nooit fout doen. Als er iets niet helemaal goed gaat dan kan ze goed uitleggen wat er gebeurde en waar je een volgende keer op kan letten. Voor mij een hele prettige manier om te leren. Voor mij én mijn hond is het iedere week weer een feestje als we mogen gaan speuren!
Nathalie met Boris
Cursist Marcel met zijn golden retriever Sem
“Wij waren op zoek naar een leerzame omgeving om onze golden retriever Sem (die erg enthousiast is) wat extra te laten werken, buiten de gehoorzaamheid. Hierdoor kwamen wij uit op het speuren, en bij Marjan. Marjan straalde gelijk vanaf het eerste begin rust uit en nam ons stap voor stap mee in de wereld van het speuren. Dit gaat op een rustige en duidelijke manier. Wij ervaren het als heel prettig om op deze manier aan de slag te zijn met onze hond. Het speuren bevalt ons goed, door het vertrouwen wat je in je hond moet hebben. Je leert blind te vertrouwen dat de neus van je hond het werk doet. De lessen van Marjan zijn zeer leerzaam en je bent ook nog eens lekker buiten bezig. In kan het iedereen aanraden om te gaan doen!”
Marcel met Sem
Cursist Heleen met haar boomertje Molly
“Na altijd grote honden te hebben gehad, hebben wij nu een kleiner hondje, ons boomertje Molly. Ik wilde graag iets leuks met haar gaan doen, maar twijfelde wat. Kan zo’n kleintje wel speuren? Ik ging er open in. Het is super om te zien hoe Molly het oppakt en er 100% voor gaat. Zo knap, ik ben helemaal trots op m’n hondje! De lessen van Marjan zijn super. Ze legt alles goed uit en is prettig in de omgang voor zowel hond als baasje. Door samen te werken versterkt het speuren ook de band tussen de hond en het baasje. Dat is bij ons goed gelukt. Sinds wij samen speuren heeft Molly meer aandacht voor mij en trekt niet meer zo aan de riem. In een woord: SUPER!”
Heleen met Molly
Friese stabij Yfke met een bal in haar bek
Marjan geeft goede uitleg over het speuren, is enorm lief naar honden en is altijd erg enthousiast. Yfke en ik speuren nu al zeker 1,5 jaar wekelijks bij Marjan. Het lukt Marjan om het speuren steeds afwisselend te houden. Ze weet steeds andere routes en uitdagingen te vinden en ook varieert ze in de moeilijkheidsgraad. Ook buiten het speuren heb ik veel van Marjan geleerd over opvoeding van honden. Wanneer ik vragen heb over bijvoorbeeld gedrag of voeding dan krijg ik hierover altijd fijne adviezen. Kortom: Yfke en ik zijn erg blij met Marjan en hopen nog lang bij haar te kunnen speuren.”
Daniëlle met Yfke
logo
“Onze viszla Lena kwam als herplaatser bij ons en bleek een onzekere en reactieve hond te zijn. Het speuren laat Lena goed focussen op haar taak zonder zich te laten afleiden. Ze leert hierdoor betere keuzes te maken en krijgt meer zelfvertrouwen. Marjan leert ons veel over het gedrag van Lena. Daardoor snappen wij beter waarom Lena op bepaalde momenten op een bepaalde manier reageert en hoe wij kunnen inspelen op haar gedrag. Wij zijn erg tevreden over de lessen van Marjan. Haar liefde voor honden en het werken met honden én hun eigenaren is duidelijk voelbaar. Marjan heeft veel geduld en voelt haarfijn aan wat onze hond kan, waar haar grenzen liggen en wat zij nodig heeft. Speuren is een ontzettend leuke activiteit om samen met je hond te doen! Je zult elkaar beter leren kennen en begrijpen!”
Gerco & Susanne met Lena
Tijdens de speurles bij Hondencentrum Brabant leer je wat je als geleider nodig hebt om te speuren met je hond. Mantrailen draait om samenwerken.

Wat ga jij leren tijdens de lessen mantrailen?

Mantrailen is samenwerken met je hond!

Samenwerken met je hond

Pas toen ik met mijn eerste hond ging speuren, leerde ik om echt samen te werken met haar. Ik moest namelijk volledig op haar vertrouwen, want zij wist waar het spoor naartoe liep en ik niet! Een hele andere dynamiek dan in het gewone leven, want de regie ligt tijdens het speuren bij je hond. Door het mantrailen leer je om heel goed op de lichaamstaal van je hond te letten en die te lezen. En daardoor begrijp je elkaar ook in het dagelijks leven een stuk beter.

Mantrailen is een geweldige activiteit om samen met je hond te doen! Ik vind het zelfs zo leuk, dat ik er mijn werk van heb gemaakt om anderen hierin te begeleiden. 

Speuren met je hond bij Hondencentrum Brabant

Mantrailen is echt samenwerken met je hond. En het mooiste is: die samenwerking kun jij ook bereiken met jouw hond! Want tijdens mijn speurlessen in regio Den Bosch kunnen jij en je hond mantrailen onder mijn deskundige begeleiding. Jullie krijgen les op maat, helemaal afgestemd op jullie wensen en behoeften. We trainen op een professionele manier, maar plezier staat tijdens de lessen altijd voorop! Er wordt dan ook niet gewerkt met druk, dwang of fysieke correcties. We werken vanuit de motivatie van jouw hond en het succesvol uitwerken van een trail levert natuurlijk een heerlijke beloning op. 

speurinstructeur Marjan die met haar eigen hond Daisy aan het speuren is.
Een foto van Marjan met haar honden.

Praktische informatie over de speurles

Hoe werkt het mantrailen met je hond?

Praktische informatie over het speuren met je hond

Wat heb je nodig voor het mantrailen?

Vragen die je misschien nog hebt:

Honden kunnen al vanaf jonge leeftijd speuren. Zodra jouw pup goed gewend is aan zijn nieuwe thuis en aan jullie, kun je met hem gaan mantrailen. 12 weken leeftijd is hierbij een goede richtlijn. Uiteraard pas ik de lessen wel aan bij zo’n jong hondje, zowel qua duur als qua intensiteit. Maar ook bij speuren geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Wist je dat het reukvermogen van honden pas als laatste zintuig achteruit gaat als ze ouder worden? Ook oudere honden vinden speuren vaak nog hartstikke leuk. Uiteraard moet je hond fysiek nog wel fit genoeg zijn. We passen de les aan aan wat jouw hond nog wél kan.

Jazeker! Iedere hond heeft een neus, dus iedere hond kan speuren. Natuurlijk zijn er wel verschillen in genetische aanleg tussen de rassen, daardoor speuren ze allemaal op hun eigen manier.

In het begin kun je van mij een speurlijn lenen. Het is wel belangrijk dat je hond een tuig draagt, maar dit kan voor de eerste les(sen) nog zijn gewone tuig zijn.

Lees voordat je een speurtuig gaat kopen vooral ook mijn blog: Wat is een goed speurtuig? 

Tijdens het speuren mag jouw hond trekken aan de lijn. Een speurtuig voorkomt dat er druk op de nek of luchtpijp wordt uitgeoefend tijdens het speuren. Het is dus belangrijk dat het tuig goed past.

Daarnaast is het voor de hond duidelijk dat er gewerkt mag worden als hij zijn speurtuig aan heeft.

Ja hoor, als je iemand (zonder hond) mee wilt nemen om mee te kijken is dat prima. Diegene kan dan met jou en je hond mee lopen om te observeren, of als extra sporenloper fungeren.

Het is niet mogelijk om met meerdere honden tegelijk te speuren. Dit betekent dat ze altijd 1 voor 1 moeten speuren.

Als jouw honden in de auto kunnen wachten, is het mogelijk om met 2 honden naar de les te komen.  Je kunt dan met iedere hond 1 trail lopen, of je reserveert voor beide honden 2 plekken. Geef dit van tevoren even aan bij mij, zodat we kunnen overleggen hoe we dit aanpakken.

Geen enkel probleem. De honden speuren een voor een, terwijl de andere honden wachten in de auto. Dit betekent dat de honden niet met elkaar in contact komen. 

De honden mogen één voor één een trail uitwerken tijdens de mantrailles . Zo kunnen ze zich het beste concentreren terwijl ze aan het werk zijn én krijgt ieder speurteam mijn onverdeelde aandacht tijdens het trailen. Tussentijds mogen ze wachten in de auto totdat ze aan de beurt zijn. Die rust tussendoor kan je hond goed gebruiken, want hij doet aan topsport tijdens het mantrailen. 

Terwijl jouw hond op rust ligt heb jij je handen vrij. Zo kun je een spoor uitzetten voor een andere cursist, of meekijken met een ander speurteam.

Het is belangrijk dat je hond al gewend is aan het alleen wachten in de auto. Het is praktisch als jouw hond in een autokennel kan verblijven. Denk aan de veiligheid maar ook aan afdekmaterialen bij verschillende weersomstandigheden.

Ja, er blijft altijd iemand als oppas bij de auto’s. We wisselen telkens af wie dat is.

Tijdens het mantrailen mag je hond voorop lopen en trekken aan de lijn. Maar daarbuiten willen we dat natuurlijk niet. Door duidelijk onderscheid te maken tussen wanneer je hond aan het werk is en wanneer niet, zul je merken dat dit in het dagelijks leven geen probleem oplevert. Om dit onderscheid te maken draagt je hond tijdens de les zijn aparte speurtuig en gebruik je de speurlijn. Als hij niet aan het speuren is klik je de lijn over op zijn halsband.

De lessen mantrailing worden op wisselende locaties gegeven in de ruime omgeving van Den Bosch, Noord-Brabant. We speuren dus ook in de omringende plaatsen zoals Vught, Helvoirt, Drunen, Vlijmen, Waalwijk, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Udenhout, Oisterwijk, Boxtel, Berlicum en Rosmalen.  

Ik stuur je uiterlijk 1 dag voor de les de vertreklocatie door via whatsapp. 

Ja hoor, geen probleem! Aangezien de honden 1 voor 1 hun eigen trail uitwerken kan jouw loopse teef gewoon komen speuren. Geef dit van tevoren wel even bij mij aan, dan hou ik er rekening mee in mijn lesplan.

Marjan Slaats is het gezicht achter Hondencentrum Brabant.

Staat jouw vraag over het mantrailen er niet tussen? Stuur me gerust een berichtje!