Tijdens de masterclass speuren worden de geurpuzzels steeds uitdagender. Dit is speurtraining voor de hond én de handler. Het spoor van Duitse herder Lizzy loopt over de straat.

Wat is mantrailen?

Inhoud van deze blog:

Mantrailen is mijn passie! Ik neem je daarom graag mee in de wereld van de hondenneus tijdens mijn lessen en workshops mantrailen. Maar wat is dat nou eigenlijk, mantrailing? Binnen de hondensport zijn er verschillende vormen van speuren die je kunt beoefenen, waarvan mantrailen er een is. Maar waar speurt de hond op tijdens het mantrailen? Ik leg het je hieronder uit.

Het reukvermogen van de hond

Honden maken gebruik van hun neus bij het zoeken naar voedsel. Maar dat is niet het enige wat ze ermee kunnen. In de jacht wordt er al eeuwenlang gebruik gemaakt van het reukvermogen van honden om wild op te sporen of te volgen. Dus dat onze honden goed kunnen ruiken weten we al een tijdje.

We beginnen het reukvermogen van honden eindelijk op waarde te schatten. Want wist je dat onze honden zeker 10.000 keer beter kunnen ruiken dan wij mensen? Dat is een enorm verschil! Daar waar wij een lege winkelstraat zien, ruiken zij wie daar allemaal geweest zijn en hoe lang dat geleden is. Tegenwoordig maken we op veel meer manieren gebruik van het reukvermogen van onze honden. Honden worden gebruikt om vermiste personen te zoeken, helpen bij het zoeken naar drugs of explosieven en ook in de medische wereld beginnen we de mogelijkheden van de hondenneus te ontdekken.  

De hondenneus van dichtbij. Tijdens het mantrailen mag je hond doen waar hij goed in is: zijn neus gebruiken.

Hondenwelzijn en speuren

Pas als we in de gaten hebben hoeveel honden met hun neus kunnen, beseffen we hoe verschillend honden de wereld waarnemen. Wij mensen zijn visueel ingesteld, maar onze honden leven in een wereld van geur. Honden zijn er niet alleen goed in, ze hebben het nódig om hun neus te gebruiken. Speuren is dus goed voor je hond! Mantrailen draagt daardoor bij aan het welzijn van je hond. Hier lees je waarom jouw hond zoveel snuffelt tijdens het wandelen.

Vroeger werden honden gehouden om voor ons een taak uit te voeren, tegenwoordig worden ze vooral als gezelschapsdier gehouden. Door het wegvallen van die taak hebben veel huishonden een tekort aan mentale uitdaging. Voor het welzijn van jouw hond is het belangrijk dat hij de kans krijgt om zijn neus en zijn hersenen te gebruiken! Een hond die zijn neus mag gebruiken is gelukkiger en zal minder snel probleemgedrag ontwikkelen. Ik heb een aparte blog voor je geschreven over alle voordelen van neuswerk voor je hond .

Er is in de laatste jaren een hele ontwikkeling geweest op het gebied van hondensporten waarbij de hond zijn neus mag gebruiken. Deze sporten zijn veelal gebaseerd op de professionele disciplines, maar dan met een recreatieve ondertoon. Een hele mooie ontwikkeling als je het mij vraagt, want iedere hond verdient een nosejob!

Wat is speuren?

Tijdens het mantrailen volgen de hond en de geleider een menselijk geurspoor. In dit geval loopt het spoor over een trap.

Als je in de dikke van Dale kijkt dan is de betekenis van het woord speuren: ‘het spoor volgen’ of ‘zoekend nagaan’. Speuren met je hond houdt dan ook in dat jij en je hond samen ergens naar op zoek gaan. Het verschil met andere vormen van hondensport waarbij we gebruik maken van het reukvermogen van de hond, zoals reddingshondenwerk en detectiewerk, is dat daarbij niet altijd sprake is van een spoor. Bij speuren volg je een geurspoor. (Of beter gezegd: jouw hond volgt een spoor en jij volgt je hond.) Dit kan een dierlijk spoor zijn of een menselijk spoor.

Wat is mantrailing?

Mantrailing is een Engelse term. ‘Man’ staat voor mens en ‘trailing’ voor het volgen van een spoor. Mantrailing betekent letterlijk vertaald dus ‘het volgen van een menselijk spoor’. Bij mantrailing volgen jij en je hond samen een specifiek menselijk spoor. Dit doet jouw hond door zijn neus te gebruiken en het geurspoor van die ene persoon te volgen.

Er is geen duidelijke Nederlandse term voor mantrailen. Daarom wordt vaak het Engelse woord mantrailing gebruikt.

Tijdens het mantrailen werken een hond en zijn geleider (ook wel handler genoemd) samen een menselijk geurspoor uit. Het doel van mantrailen is het zo snel en effectief mogelijk vinden van een ‘vermiste’ persoon. Hierbij volgt de hond de geur van 1 specifieke persoon en negeert alle afleidingen en andere geuren onderweg. Tijdens het mantrailen is de hond aangelijnd en werken hond en handler intensief samen om bij de vermiste te komen. Mantrailen met je hond kun je zowel op professioneel niveau als recreatief beoefenen.

Het doel van mantrailing is het zo snel en effectief mogelijk vinden van een vermiste persoon. Op deze foto zie je speurinstructeur Marjan aan het werk met haar eigen hond.

Mantrailen of praktijkspeuren

Is er een verschil tussen mantrailen en praktijkspeuren? Ja, hoewel niet iedereen het hiermee eens zal zijn. De termen worden nogal eens door elkaar gebruikt en veel trainers hanteren elk hun eigen methode. De verschillen tussen mantrailen en praktijkspeuren liggen in de trainingsmethoden.

Wat is mantrailing

Bij mantrailing is het doel het zo snel en effectief mogelijk vinden van een vermiste. Hoe de hond dit moet doen wordt hierbij niet voorgeschreven. Dat betekent dat de hond gebruik mag maken van zijn natuurlijke vermogens en mag speuren op de manier die bij hem past. De hond hoeft onderweg geen andere taken uit te voeren: het vinden van de vermiste is zijn enige prioriteit. Mantrailing lessen zijn vrijwel altijd in groepsverband. De honden werken een voor een een trail (oftewel een spoor) uit tijdens het mantrailen. Daarbij zetten de deelnemers trails uit voor elkaar zodat de instructeur met jou mee kan lopen op het trail.

Wat is praktijkspeuren

Bij praktijkspeuren is het doel eveneens het zo snel mogelijk vinden van een vermist persoon. Maar bij praktijkspeuren kan de hond daarnaast geleerd worden om onderweg voorwerpen die van de vermiste zijn, aan te wijzen. Praktijkspeurlessen worden vaak als 1-op-1 lessen aangeboden. Tenzij je zelf een sporenloper meeneemt is daarbij je instructeur tevens degene die het spoor uitzet. Je wordt dan op afstand, via een portofoon, gecoacht terwijl je onderweg bent met je hond. Of je hond mag een spoor uitwerken zonder vermiste persoon op het einde, zodat de instructeur met je mee kan lopen. In plaats van een persoon op het einde van het spoor ligt er dan een eindvoorwerp of een beloning aan het einde.

Verschillende manieren van speuren

Er zijn daarnaast nog talloze verschillen tussen mantrailen en praktijkspeuren, maar ook tussen verschillende trainers. De manier waarop de geur aan de hond wordt aangeboden, de lijnvoering tijdens het speuren, op paden blijven of niet, leslocaties (bos of ander natuurgebied, industrie, woonwijk) en lengte of oudheid van de sporen zijn zomaar een paar voorbeelden.

Uiteindelijk gaat het bij zowel mantrailen als praktijkspeuren om het uitwerken van een geurspoor, waarbij samenwerken met je hond en plezier centraal staan. Er zijn tegenwoordig veel instructeurs die speurlessen aanbieden. De lesmethodes en het (opleidings-)niveau van de trainers wisselen enorm. Kijk vooral naar wie en welke manier van speuren bij jou en je hond past!

Gecertificeerde speurinstructeurs

Ben je op zoek naar lessen mantrailing in Noord-Brabant, regio Den Bosch? Dan kun je bij mij terecht! Op de pagina mantrailles vind je meer informatie en kun je je inschrijven voor een les.

Woon je in een andere regio en wil je graag speuren met je hond bij een gediplomeerd speurinstructeur? Dan kun je kijken naar de instructeurs die aangesloten zijn bij een van de volgende organisaties:

Mantrailing: Georgia K9 (GAK9)

Tracking & Trailing: Scent Imprint for Dogs

Praktijkspeuren: Speurhonden Training Center of de Nederlandse Speur en Detectie Bond

Andere vormen van speuren met je hond

Naast mantrailen of praktijkspeuren zijn er nog andere vormen van speuren met je hond. Hierbij zijn er verschillen in de geur waarop gespeurd wordt (menselijk of dierlijk) en de manier waarop de hond moet speuren (aan welke regels moet de hond voldoen, zoals spoorvastheid, voorwerpen op het spoor aanwijzen etc.). Ik licht deze vormen van speuren niet verder toe, maar als je meer wilt weten over deze disciplines klik dan op de bijgevoegde links. Hieronder som ik er een aantal op:

Het menselijke geurspoor

Tijdens het mantrailen volgt de hond een menselijk geurspoor. Wij kunnen dit geurspoor niet waarnemen, maar hoe doet je hond dat dan? Iedere mens heeft een eigen unieke geur en die verspreidt zich in onze omgeving. Die verspreiding komt door onze ademhaling, zweet, huidafscheiding en boven alles verliezen we huidschilfers. Dit alles vormt een soort wolk van geurmoleculen om ons heen, een geurwolk. Als wij ergens lopen dan laten we dus een wolk van geuren achter, die een geurspoor vormt. Honden kunnen dit spoor volgen met hun neus. Sterker nog: honden kunnen het onderscheid maken tussen jouw geur en de mijne, ze kunnen bepalen hoe oud of nieuw dit geurspoor is en ze kunnen zelfs de richting waarin het spoor loopt bepalen. Best bijzonder hè?

Naast dit geurspoor laat een vermiste nog op een andere manier geur achter, namelijk door bodemverstoring. Onze voetstappen veroorzaken kleine verstoringen of beschadigingen aan de ondergrond waarop we lopen. Ook hierbij komt geur vrij. Tijdens het mantrailen kiest jouw hond zelf op welke manier hij speurt, dus of hij gebruik maakt van de geurwolk of van de bodemverstoring.

Geurpuzzels voor je hond

Tijdens het mantrailen is je hond bezig een geurpuzzel uit te werken.

Met ieder trail dat jij en je hond volgen tijdens het mantrailen krijgen jullie een puzzel voorgeschoteld. Deze geurpuzzels worden steeds een beetje moeilijker. Want die geurwolk blijft niet netjes recht boven het spoor hangen waar de vermiste heeft gelopen. Soms waait het, waardoor de geur zich verspreid heeft. Naarmate het trail ouder wordt, verandert het geurbeeld en kan de geur zich meer verspreiden en zwakker worden. En soms lopen er andere mensen over jullie spoor heen, waardoor jouw hond de juiste geur er tussenuit moet filteren. Ook de temperatuur en weersomstandigheden zijn van grote invloed op het trail. Daarom is geen enkel spoor hetzelfde. Mantrailen wordt nooit saai en je kunt van iedere trail weer iets bijleren.

Z’n neus achterna tijdens het mantrailen

Als je gaat mantrailen met je hond dan zul je erachter komen dat jouw hond niks hoeft te leren: hij kan het al! Instinctief hebben onze honden alles al in huis om een spoor te kunnen volgen. Bij het mantrailen laten we jouw hond vrij om te speuren op de manier die bij hem past. We werken zonder druk of dwang en jouw hond mag zijn natuurlijke aanleg volgen. En aan het einde van het trail wacht hem natuurlijk een superbeloning!

Ik ben door mijn diverse opleidingen en mijn specialisatie in de hondenneus bekend met verschillende manieren van speuren en mantrailen. Daardoor kan ik op maat lesgeven aan jou en je hond. Er zijn namelijk meerdere trainingsmethodes en manieren om je hond te leren speuren. In mijn lessen werk ik in de basis volgens het principe van het mantrailen volgens GAK9. Heb je vragen of wil je meer weten over de lessen mantrailen die ik geef, neem dan gerust contact met me op!

Wil je graag meer lezen over mantrailing en het geurspoor?

Persoonsgebonden geur – Mantrailingnl

Wat is een geurspoor – Mantrailingnl

Trailing versus tracking: The keys to success – police1.com

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs