Australian Kelpie Ravi draagt zijn speurtuig op deze foto

Wat is een goed speurtuig?

Inhoud van deze blog:

Tijdens het speuren moet je hond een speurtuig aan. Nou zijn er tegenwoordig behoorlijk wat hondentuigen verkrijgbaar, met hele verschillende pasvormen. En waar het ene tuig jouw hond als gegoten zit, past het andere tuig niet goed. Een speurtuig moet aan andere criteria voldoen dan een gewoon tuig, dus waar moet je dan op letten? Ik leg het je hieronder uit.

Aandachtspunten voor een goed speurtuig

Deze punten zijn belangrijk om op te letten bij het uitzoeken van een speurtuig voor jouw hond:

  • Het tuig moet goed passen, dus de hond moet vrij kunnen bewegen en het tuig mag niet knellen in bijvoorbeeld de oksels.
  • Het tuig moet comfortabel zitten voor je hond en niet te stug zijn of snijden in de huid.
  • Een speurtuig is op meerdere plaatsen verstelbaar. Zo kun je het precies op maat afstellen voor jouw hond.
  • De bevestigingsring voor de speurlijn zit op de bovenkant van het tuig, aan de achterkant. Dit is, afhankelijk van het model, net achter of tussen de schouderbladen.
  • Een goed speurtuig heeft een Y-vormig borststuk. Als de hond voorwaarts gaat hangen in het tuig dan moet het drukpunt zich op zijn borstbeen bevinden en blijft de luchtpijp vrij. Ook wordt er geen druk uitgeoefend op de nek van je hond.
Working kelpie Ravi aan het speuren in zijn goed passende speurtuig
Speurhond Ravi draagt een goed passend speurtuig waarin hij vrij en ongehinderd kan bewegen. Door de felle kleuren valt hij ook in het donker goed op tijdens het speuren.

Waarom een apart speurtuig

We gebruiken voor het speuren niet alleen een apart speurtuig omdat het aan bovengenoemde criteria moet voldoen. Maar ook omdat dit speurtuig de werkkleding van jouw hond is.

Jij hebt waarschijnlijk liever niet dat je hond trekt aan de riem. En daar heb je al flink op geoefend, zodat hij netjes met een ontspannen lijn met je mee loopt. Maar tijdens het speuren is je hond aan het werk en mag hij wél trekken. Om ervoor te zorgen dat het voor jouw hond duidelijk is wanneer hij wel en niet aan het werk is gebruik je dus een apart tuig voor het speuren, en een ander tuig voor thuis tijdens het wandelen. Het speurtuig krijgt je hond alleen maar aan als hij aan het speuren is.

Om dit onderscheid tussen wel aan het werk en niet aan het werk nog duidelijker te maken mag jouw hond tijdens de speurles ook een halsband dragen. Zeker als hij dit thuis al gewend is. Dan klikken we tijdens het speuren de lijn namelijk over. Lijn op de halsband = niet aan het werk, dus dezelfde regels als thuis (niet trekken aan de riem). Lijn op het speurtuig = wel aan het werk, trekken aan de lijn mag.

Je hond laten wennen aan zijn tuig

Als jouw hond nog niet gewend is om een tuig te dragen dan zul je hier wel wat aandacht aan moeten besteden. We willen namelijk dat het speuren één groot feest is voor je hond. Dus mag je hem voor de les al laten wennen aan het dragen van het speurtuig. Dit begint al bij het aantrekken van het tuig. De ene hond vindt het prima als hij een tuig aan krijgt, de andere vindt het harstikke spannend. Dit kun je thuis alvast oefenen.

Speurhond Daisy draagt een speurtuig van het merk Furka op deze foto

Welke merken tuigen zijn geschikt als speurtuig?

Zoals hierboven al benoemd zijn er een aantal criteria waaraan een goed speurtuig moet voldoen. Er zijn meerdere tuigen geschikt als speurtuig. Iedere hond heeft een andere bouw, dus bij de zoektocht naar een speurtuig is het vooral belangrijk dat je het tuig eerst gaat passen met je hond. Het tuig met de juiste pasvorm voor jouw hond, is het beste speurtuig voor jullie. Er zijn heel veel verschillende materialen en kleuren beschikbaar, maar ook de prijs is een belangrijke factor voor jullie keuze.

Bekende merken die mijn cursisten gebruiken zijn Anny-X, Dog Copenhagen en Ruffwear. Ook Niggeloh maakt kwalitatief goede speurtuigen, net als Furka.  

Een speurtuig op maat

Wil je zeker weten dat het speurtuig (of gewone tuig) van jouw hond goed past? Dan kun je het ook op maat aan laten meten. Bij 4Dox in Middelbeers weten ze precies waar ze op moeten letten.

Uiteindelijk is de keuze voor een goed speurtuig een hele persoonlijke. Hopelijk helpen de tips uit mijn blog je bij jouw keuze. Zie ik je terug tijdens mijn lessen mantrailen in regio Den Bosch?

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs