In de winter is er kans op sneeuw. Speuren in de winter kan daarom een leuke uitdaging vormen.

Speuren in de winter: op avontuur met je hond

Inhoud van deze blog:

Jaaa, het is eindelijk echt winter! Het is koud en het vriest ook overdag flink! Ik kan daar persoonlijk enorm van genieten. Maar hoe zit dat met de honden? Kun je eigenlijk speuren met je hond in de winter? Dat de omstandigheden nu anders zijn dat spreekt voor zich. Maar wat doet die kou nou precies met de geur en het vermogen van je hond om het spoor te volgen? Ik leg je uit wat het effect van het winterse weer is op het speuren met je hond.

Kun je speuren in winterse omstandigheden?

Het gebeurt in Nederland niet zo heel vaak meer, maar soms is er toch een paar dagen sprake van echt winters weer. Tja, wanneer spreken we eigenlijk van winterse omstandigheden? Dan denk ik toch al gauw aan situaties met nachtvorst én waarin de temperatuur overdag rond of onder het vriespunt blijft. En misschien, met geluk, is er zelfs wel sprake van sneeuw.

In de winter en onder deze omstandigheden kun je in principe prima speuren met je hond. Op kou kunnen wij ons kleden nietwaar? En ook voor de honden is een fijne jas en een warme deken in de auto vaak voldoende om het niet koud te krijgen tijdens het wachten. Terwijl je aan het speuren bent ben je allebei in beweging waardoor je het niet zo snel koud krijgt. Maar: het moet natuurlijk wel leuk (en veilig) blijven! Dus heb jij een hond met een korte dunne vacht die het erg snel koud heeft? Dan is speuren terwijl het vriest misschien niet jullie ding.

Ook in de sneeuw kunnen we prima speuren. Alleen als het eerst een periode gevroren heeft en daarna is gaan sneeuwen dan verandert dat. Als er onder dat sneeuwdek namelijk een laagje ijs zit dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. In dat geval zal ik de speurlessen die gepland staan niet door laten gaan.

Snuffelgedrag van je hond als het vriest

Als het vriest heeft dat invloed op de geuren in de omgeving. Honden vertonen dan vaak ander snuffelgedrag: ze snuffelen meer en/of langer.

Misschien heb je het thuis al eens gemerkt dat je hond veel meer snuffelt tijdens het wandelen als het vriest? Tenminste: hij snuffelt langer dan anders en daardoor valt het ons op. Want daar waar hij normaal binnen een fractie van een seconde ergens aan snuffelt en de geuren in zich opneemt, doet hij daar bij vorst wat langer over. Hoe dat komt? Dat lees je in het volgende stukje.

De invloed van koude temperaturen op het geurspoor

Wat voor invloed hebben koude temperaturen op het geurspoor? Ik zal het niet al te technisch maken, maar dit moet je weten om te begrijpen welk effect kou heeft op geur. De hondenneus filtert geurmoleculen uit de lucht tijdens het speuren. Die geurmoleculen gedragen zich anders als het erg koud is. Versimpeld gezegd zorgen die winterse temperaturen voor het volgende:

Een koud object in een koude omgeving geeft weinig geurmoleculen af aan de lucht. Een warm object in een koude omgeving geeft juist veel geur af, doordat het relatief warmer is dan de omgeving.

Maar kou heeft nog een ander effect: koude lucht daalt, en warme lucht stijgt op. Dus op het moment dat de temperatuur rond of onder het vriespunt blijft, dan concentreren de geurmoleculen zich vlak boven de grond. Gaat het vriezen, dan bevriezen de geuren met het vocht op de bodem.

Kou conserveert, en dat geldt ook voor geuren. Een geurspoor kan lang intact blijven als het vriest. De geuren bevriezen en de tijd staat dan als het ware even stil. Gaat het dooien dan komen alle geuren ineens massaal vrij en vervliegen daarna.

Voetsporen in de sneeuw zijn makkelijk te volgen. Maar speuren in de winter kan ook moeilijk zijn. Want hoe zit het met de sporen die ónder de sneeuw liggen?
Voetsporen in de sneeuw zijn makkelijk te volgen. Maar speuren in de winter kan ook moeilijk zijn. Want hoe zit het met de sporen die ónder de sneeuw liggen?

Is speuren in de winterkou makkelijker of moeilijker voor je hond?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is speuren in de winter wel even wat anders voor je hond. En zeker als je hond dat nog nooit meegemaakt heeft vormt het speuren dan een leuke uitdaging, met een hele andere geurbeleving! Maar is speuren in de winter nou makkelijker of juist moeilijker voor je hond?

Een vers, warm geurspoor in een koude omgeving is heel gemakkelijk te volgen voor een hond. Alle omgevingsgeuren worden namelijk gedempt door de kou, waardoor het verse geurspoor extra opvalt. Maar is het geurspoor al wat ouder dan verandert dit. Dan koelt het af en wordt het juist lastiger waar te nemen.

Speuren in winterse omstandigheden is in ieder geval intensiever voor je hond. Waarom? Nou, vergelijk het maar met een diepvriespizza. Als je deze net uit de vriezer haalt en je ruikt eraan, dan ruik je vrijwel niets. Maar leg je de pizza in de warme oven dan komen de geuren ineens vrij. In een bevroren omgeving ruikt jouw hond dus niet zoveel. Om te kunnen ruiken moet de hond eerst de lucht aan het oppervlak of in zijn neus verwarmen, dán pas kan hij de geuren waarnemen. En dat kost extra tijd en energie.

Daarom zullen we bij het speuren onder winterse omstandigheden de trails wel aanpassen. Zo zal de lengte van de trails wat worden ingekort. En om het voor de sporenloper ook leuk te houden laten we die maar geen uren zitten😉 In plaats daarvan biedt het het speuren in de winter je de kans om te focussen op andere uitdagingen.

Speuren in de winter is een mooie uitdaging voor je hond. Het is anders dan anders en speuren onder verschillende omstandigheden maakt van je hond een allround speurhond.

Speuren in de winter: de invloed van ijs of sneeuw

Sneeuw en ijs hebben eveneens invloed op het geurbeeld dat je hond heeft tijdens het speuren. Daarbij zijn er 2 scenario’s mogelijk:

  1. Er ligt een geurspoor óver sneeuw of ijs heen
  2. Er heeft zich een laag sneeuw of ijs gevormd over het geurspoor heen

Een geurspoor over sneeuw of ijs heen is voor ons natuurlijk makkelijker te zien. Maar voor je hond is het ook prima te ruiken. De geur blijft namelijk lekker plakken in die diepe voetafdrukken. Naarmate het spoor ouder wordt zal de koude er wel voor zorgen dat het spoor afkoelt en geconserveerd blijft.

Vormt er zich ijs of sneeuw over een geurspoor heen dan is dat een stuk lastiger voor je hond. De geur wordt dan als het ware afgedekt. Je hond kan de geuren nog wel waarnemen, maar dit kost veel meer moeite. Echt puzzelen dus!

Conclusie: speuren in de winter is geweldig!

Speuren in de winter is een belevenis op zich. De omstandigheden zijn heel anders dan wij gewend zijn. En dat betekent een mooie uitdaging en boeiende ervaring voor zowel jou als je hond tijdens het speuren. Door met je hond te speuren onder allerlei verschillende omstandigheden krijg je een sterkere allround speurhond. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het winterweer als je gaat speuren. Bereid jezelf en je hond goed voor op de kou. Dus, trek die warme jas aan en ga op winterspeurtocht samen met je hond!

Meedoen aan mijn speurlessen in regio Den Bosch? Je boekt je les makkelijk en snel via de online afsprakenplanner.  

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs