Speuren is een activiteit die jouw angstige hond kan helpen zijn angst te overwinnen

Hoe speuren jouw angstige hond kan helpen

Inhoud van deze blog:

In de wereld van hondengedrag en training is speuren een activiteit die niet alleen leuk en boeiend is, maar ook talloze voordelen biedt voor honden met gedragsproblemen. Speuren is een buitengewoon effectieve activiteit als het gaat om het ondersteunen van jouw angstige hond. In deze blog ga ik dieper in op hoe speuractiviteiten een angstige hond kunnen ondersteunen en zijn algehele welzijn kunnen verbeteren. Zo voelt jouw hond zich beter en komt weer vol vertrouwen in het leven te staan.

De natuurlijke vermogens van je hond

Honden hebben een ongelooflijk goed ontwikkeld reukvermogen, dat vele malen sterker is dan dat van mensen. De neus van de hond is een verbluffend stukje natuurlijke technologie. Hun reukvermogen stelt hen in staat om geuren te detecteren en te volgen, zelfs als die maar in minimale hoeveelheden aanwezig zijn. Door dit unieke talent zijn honden fantastische speurders en kunnen ze zelfs de meest subtiele geuren waarnemen. Door hun natuurlijke vermogen te benutten, kunnen we angstige honden helpen om zelfverzekerder en rustiger te worden. In deze blog leg ik je uit waarom honden zoveel snuffelen.

Angst bij honden: een complex probleem

Angstig gedrag is een veelvoorkomend probleem bij honden en komt in vele vormen voor. Angst is een emotie, en emoties kunnen op verschillende manieren worden geuit. Een bange hond kan zelfs agressie inzetten. Van verlatingsangst tot vuurwerkangst of angst voor vreemde mensen: als eigenaar kan het een hele uitdaging zijn om je angstige hond te helpen. Angst doet afbreuk aan het welzijn van je hond en kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van je hond. Maar ook voor jou als eigenaar kan het angstige gedrag van jouw hond een grote invloed hebben op je leven. Traditionele trainingsmethoden schieten soms tekort in het ondersteunen van angstige honden, en dat is waar speuractiviteiten hun intrede doen.

Hoe speuren jouw angstige hond kan helpen

Speuractiviteiten kunnen een waardevol instrument zijn om angstige honden te ondersteunen. Hier zijn enkele manieren waarop speuren kan helpen:

1. Zelfvertrouwen opbouwen

Speuren biedt meer dan alleen fysieke inspanning. Het moedigt jouw hond aan om zijn reukvermogen te gebruiken en daar is hij keigoed in. Doordat jouw hond zijn natuurlijke vermogens mag gebruiken en daar succes mee heeft groeit zijn zelfvertrouwen. En hij krijgt ook jouw vertrouwen: hij krijgt tijdens het speuren zelfs letterlijk de leiding en bepaalt welke kant jullie op gaan. Wow, dat is tof! En elk met succes gevolgd spoor draagt bij aan dit gevoel. Zelfvertrouwen hebben helpt je om je angsten te overwinnen. Dus hoe zelfverzekerder jouw hond is tijdens het speuren, hoe beter!

2. Mentale uitdaging en afleiding

Speuren is niet alleen fysiek veeleisend, maar vooral mentaal uitdagend. Vergelijk het maar met een denkpuzzel voor mensen: een geurspoor is een puzzel voor de hondenneus. Het houdt je hond bezig en voorkomt verveling. Uit onderzoek blijkt dat mentale stimulatie je hond optimistischer maakt, en dat kan helpen om angst gerelateerd gedrag te verminderen.

Speuren is een intensieve denksport. Het vereist volledige concentratie. En terwijl je hond zo geconcentreerd bezig is, vergeet hij om bang te zijn. Als een hond heel geconcentreerd met zijn neus bezig is, vertrouwt hij veel minder op zijn andere zintuigen. Zo krijgt hij minder mee van de omgevingsprikkels die hij anders misschien als spannend ervaart.

3. Speuren werkt ontspannend voor jouw angstige hond

Speuren heeft een intrinsiek kalmerend effect op honden. Door te snuffelen kan de hartslag van je hond vertragen. Daarnaast komen tijdens het speuren in zijn hersenen de stofjes dopamine en endorfine vrij, wat zorgt voor een fijn en ontspannen gevoel. En dat is een mooie tegenhanger voor alle stresshormonen die vrijkomen in het lijf wanneer je bang bent.

4. Een sterkere band met je hond opbouwen

Speuren is samenwerken met je hond. En door samen te werken aan de geurpuzzels, versterk je de band met je hond. Jullie werken namelijk op een positieve manier naar een gemeenschappelijk doel toe.  Ook leer je tijdens het mantrailen om heel goed naar de lichaamstaal van jouw hond te kijken. En daar pluk je ook in het dagelijks leven de vruchten van. Zo kun jij beter herkennen hoe jouw hond zich voelt en daarop inspelen om hem te helpen.

5. Grenzen verleggen door te speuren

Sommige honden vinden nieuwe omgevingen of onbekende situaties heel spannend. Speuren kan dan een veilige manier zijn om deze honden hieraan bloot te stellen en ze te helpen om hun grenzen te verleggen. Doordat ze geconcentreerd zijn op hun speurtaak kunnen ze beter omgaan met de nieuwe prikkels.

Een praktijkvoorbeeld: golden retriever Jopie vond vreemde mensen nogal spannend. Als hij ze op straat tegen kwam dan begon hij te blaffen en grommen als mensen op hem af kwamen lopen. En dit deed hij al op een grote afstand.. De eigenaresse van Jopie is vervolgens met hem gaan speuren om hem mentaal uit te dagen en aan zijn zelfvertrouwen te werken. En al tijdens zijn tweede speurles had Jopie een heel mooi leermoment. Hij zag namelijk op het pad voor hem een paar mensen aankomen (waar hij normaal dus tegen zou blaffen), maar zijn spoor ging rechtsaf een bospaadje in. En ja hoor: Jopie vond het spoor volgen belangrijker! Dus hij negeerde die spannende mensen en ging verder met speuren! Een hele mooie leerervaring voor Jopie én zijn eigenaresse.

Hoe te beginnen met speuren met je angstige hond

Als je interesse hebt om te gaan speuren met jouw angstige hond neem dan de volgende punten in overweging:

  • Professionele begeleiding: start met de hulp van een ervaren speurinstructeur. Iedere hond heeft nu eenmaal een andere aanpak nodig, zeker als de hond angstig is. Een ervaren instructeur levert maatwerk en zal jullie begeleiden bij het leerproces.
  • Begin eenvoudig: begin in een vertrouwde omgeving met eenvoudige zoekspelletjes voor je hond. Zo is hij op zijn gemak en kan hij positieve ervaringen opdoen. Daardoor leert je hond sneller.
  • Kleine stapjes: naarmate jouw hond meer vertrouwen opbouwt, kunnen de speuruitdagingen geleidelijk moeilijker worden. Jouw hond hoeft echt geen professionele speurhond te worden, plezier staat tijdens het speuren voorop.
  • Geduld: iedere hond leert in zijn eigen tempo. Wat voor de ene hond een kleinigheidje is, is voor de andere hond een enorme mijlpaal. Heb geduld en respecteer de grenzen van jouw hond. Forceer hem niet om situaties aan te gaan die hem angstig maken.

Conclusie

Speuren is niet alleen een leuke activiteit voor honden, maar het kan ook een waardevol instrument zijn om angstige honden te ondersteunen. Het is ontzettend belangrijk om angstige honden te helpen zich veilig en zelfverzekerd te voelen en speuren draagt hieraan bij. Door te gaan speuren met je hond kun je hem helpen zijn angsten te overwinnen, zijn zelfvertrouwen te vergroten en zijn algehele welzijn te bevorderen. En het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen! In mijn blog wat is mantrailen leg ik je uit wat speuren met je hond precies inhoudt.

Twijfel je nog of mijn speurlessen geschikt zijn voor jouw angstige hond? Wil je liever in een privéles het speuren uitproberen? Of wil je meer weten over hoe ik jou en je hond kan helpen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen!

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs