20 voordelen van hersenwerk voor honden

Inhoud van deze blog:

Als hondentrainer is het mijn passie om honden met hun neus bezig te zien. Ze zijn dan helemaal in hun element. En ik blijf me verwonderen over wat ze allemaal kunnen. Het is je vast al eens opgevallen hoeveel honden snuffelen. Hier lees je waarom honden zoveel snuffelen. Bij hersenwerk zetten we honden met hun neus aan het werk, eigenlijk is het neuswerk dus. In het Engels noemen ze het ook Nosework. Er zijn allerlei verschillende vormen van hersenwerk voor honden: speuren, detectie, zoekspelletjes, snuffelspelletjes en andere hersenwerkjes. Oftewel: voor ieder wat wils!

Als jij al een vorm van hersenwerk met je hond doet weet je ongetwijfeld hoe leuk jouw hond dit vindt. Daarnaast heeft hersenwerk doen met je hond een aantal hele grote voordelen. Mentale uitdaging draagt bij aan hondenwelzijn. Hersenwerk doen met je hond is een echte aanrader, en eigenlijk vind ik dat iedere hond het verdiend om met zijn neus te mogen werken! Maar misschien is neuswerk wel helemaal nieuw voor jou en je hond, of heb je het gewoon nog niet uitgeprobeerd. Dan zal ik je hieronder 20 redenen geven om dat wel te gaan doen!

Voordelen van hersenwerk voor jouw hond:

1. Zet je hond aan het werk

We noemen het niet voor niets neusWERK want jouw hond mag aan de bak! En weet je dat de meeste honden dat hartstikke leuk vinden? Als huishond hebben ze geen duidelijke taken meer, maar door je hond met zijn koppie aan het werk te zetten geef je hem iets waar hij voldoening uit kan halen.

2. Mentale uitdaging voor je hond

Neuswerk biedt jouw hond de mentale uitdaging die hij nodig heeft. Snuffelen is niet alleen heel vermoeiend, maar zorgt ook voor een voldaan gevoel. Het hondenbrein maakt namelijk endorfine en dopamine aan tijdens het puzzelen en dat geeft een fijn en ontspannen gevoel.

3. Neuswerk is vermoeiend

Wist je al dat 10 minuten intensief snuffelen net zo vermoeiend is als een uur lopen? Wil jij je hond mentaal moe maken dan is hersenwerk dé manier om dat te doen. Uiteraard heeft jouw hond wel zijn beweging nodig, maar op zo’n druilerige, regenachtige dag kun je door je hond lekker met zijn neus aan het werk te zetten een prima alternatief bieden voor die lange wandeling.

4. Jouw hond leert zich te concentreren door hersenwerk

Jouw hond wordt steeds beter in neuswerk en hij bouwt een zogeheten speurconditie op. Dat wil zeggen dat jouw hond zich steeds beter en langer kan focussen op de taak waar hij mee bezig is. Zijn concentratievermogen wordt dus beter! En dat heeft in het dagelijks leven ook zo zijn voordelen.

5. Je hond wordt rustiger van hersenwerk

Heb jij zo’n hond die onvermoeibaar lijkt? Die de hele dag loopt te stuiteren en altijd maar meer – meer – meer wil? Hoe meer fysieke activiteiten je met je hond gaat doen, des te beter wordt zijn lichamelijke conditie. Zo ben je stiekem een topatleet aan het trainen. Op den duur kun je dat zelf natuurlijk niet meer bijhouden, want jij hebt nog meer te doen dan kilometers maken met je hond. Een voordeel aan neuswerk is, dat je geen fysieke conditie hoeft op te bouwen bij je hond maar dat je hem mentaal moe maakt. In plaats van steeds langer met hem te trainen, kun je de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwen. En geloof me: na het snuffelen is jouw hond écht moe en voldaan.

Honden slapen heerlijk nadat ze hersenwerk hebben gedaan.

Wat heb je nodig voor neuswerk:

6. Je hebt niet veel nodig voor hersenwerk met je hond

Voor neuswerk met je hond heb je niet veel nodig. Je kunt het zo gek maken als dat je zelf wilt. Het simpelste is om voertjes of een speeltje voor je hond verstoppen. En voor hersenwerkjes kun je ook alledaagse voorwerpen gebruiken die je al in huis hebt. Geen inspiratie? Kijk dan vooral op de facebookpagina van hersenwerk voor honden. Bij detectie ga je aan de slag met een geurbron. En dat hoeven echt geen drugs of explosieven te zijn hoor, een geur uit jouw kruidenrekje voldoet ook.

7. Hersenwerk kan altijd en overal

Het maakt niet uit waar je bent: overal kun je neuswerk met je hond doen. Of je nu in het bos gaat speuren met je hond of in een woonwijk: iedere omgeving biedt zijn eigen uitdagingen en mogelijkheden. Mantrailen is net verstoppertje spelen voor volwassenen. En doe je aan detectiewerk met je hond dan leer je heel anders naar je omgeving te kijken: waar kun je jouw smokkelwaar allemaal verstoppen? Ooh en dat grasveld in het park is toch net een grote snuffelmat..

Voor wie is neuswerk geschikt:

8. Iedere hond kan speuren

Jazeker, ook jouw hond is een echte speurhond. Je hoeft echt geen ‘werkhond’ zoals een herder te hebben voor neuswerk. Elke hond heeft een neus en gebruikt deze graag. Het maakt niet uit van welk ras jouw hond is, of wat voor kruising. Het belangrijkste zintuig van de hond is zijn neus, dus hij is ervoor gemaakt om deze te gebruiken. Bepaalde types kunnen een voorkeur hebben voor een bepaald soort neuswerk, maar gelukkig is er keuze genoeg.

9. Voor alle leeftijden

Of je hond nu jong is of oud: neuswerk is voor alle leeftijden. De snuffeloefeningen zijn op maat aan te passen voor jouw hond. Zo kan een pup zich nog niet zo lang concentreren en heeft een puber meer moeite met zijn zelfbeheersing. Jouw senior heeft soms wat langer de tijd nodig om na te denken, maar met de juiste aanpassingen beleven ze allemaal plezier aan het werken met hun neus. Weet je dat de neus het laatste zintuig is wat achteruit gaat naarmate je hond ouder wordt? Dus al wordt jouw oudje blind en doof: zijn neus doet het nog.

10. De hond met een beperking

Heeft jouw hond een lichamelijke beperking? Geen probleem, neuswerk kan altijd! Juist voor deze honden is neuswerk een uitkomst, omdat je de oefeningen aan kunt passen aan het niveau wat jouw hond aankan. Of je hond nou doof of blind is, maar 3 poten heeft of last heeft van allergieën: het maakt niet uit.

11. De hond met een blessure

Heeft jouw hond een blessure opgelopen waardoor hij rust moet houden? Dan is neuswerk de ideale manier om jouw hond deze tijd door te helpen. Omdat neuswerk fysiek geen zware inspanning vraagt maar je jouw hond wel lekker met zijn koppie kunt laten werken.

12. De eigenaar met een beperking of blessure

Ook als eigenaar kun je pech hebben, waardoor je niet zo actief kunt zijn met je hond. Wandelen met een verstuikte enkel of behendigheidstraining met een rugblessure is geen succes, maar neuswerk doen met je hond kan altijd. Zo hoef jij je niet schuldig te voelen omdat je jouw hond toch een leuke activiteit kunt bieden. Fijn voor jouw hond, en daarmee ook fijn voor jou als eigenaar.

De skills die jouw hond vergroot door neuswerk:

Honden die hersenwerk mogen doen krijgen meer zelfvertrouwen, doordat ze iets mogen doen waar ze heel goed in zijn.

13. Zelfvertrouwen

Jouw hond mag met neuswerk iets doen waar hij supergoed in is. En dat zal zijn zelfvertrouwen een enorme boost geven! Onzekere honden bloeien helemaal op tijdens het speuren en zoeken. Natuurlijk moet je de oefeningen niet te snel te moeilijk maken, maar het zal je verbazen hoe snel je hond het spelletje door heeft!

14. Zelfstandigheid

Neuswerk is een concentratiesport. Dat betekent dat jouw hond helemaal op gaat in het snuffelen. Hij mag zelfstandig nadenken en beslissingen nemen, zonder steeds op jouw opdrachten te wachten. Tijdens mantrailing en bij detectie gaat jouw hond voorop en aan jou laten zien waar het spoor of de geurbron ligt.

15. Doorzettingsvermogen

Als je de zoekoefeningen op de juiste manier opbouwt, zal jouw hond enorm gemotiveerd zijn om zijn beloning binnen te halen. Maar ook het snuffelen zelf is een belonende activiteit, door de stofjes die vrijkomen in de hersenen van je hond. Dit betekent dat jouw hond ook als het moeilijk wordt, graag zal doorzetten en blijven zoeken. Of jouw hond nu uit een werklijn komt en altijd een enorme drive heeft of niet, tijdens neuswerk zie je het doorzettingsvermogen van jouw hond groeien.

16. Samenwerken

Wat ik zo fantastisch vind aan speuren met je hond is dat de hond ons letterlijk meeneemt in zijn wereld. Wij ruiken lang niet zo goed als honden en dat betekent dat we moeten vertrouwen op wat onze honden doen. Door te kijken naar de lichaamstaal van je hond ga je herkennen of hij zijn neus gebruikt en op de goede weg is. Tijdens het mantrailen ligt de regie zelfs letterlijk bij jouw hond: hij bepaalt waar jullie naartoe gaan! Andersom heeft je hond ook jouw hulp nodig: jij mag je hond de regels van het spelletje uitleggen en begeleidt hem naarmate de oefeningen moeilijker worden. Jullie leren samenwerken als een echt team!

17. Zelfbeheersing

Bij iedere vorm van neuswerk heeft de hond ook een stukje zelfbeheersing nodig. Je kunt nu eenmaal niet als een kip zonder kop te werk gaan bij zo’n breinbreker. Snuffelen is een echte denksport: eerst nadenken, dan doen. En wie wil dat nou niet, een hond die meer zelfbeheersing krijgt?

Andere voordelen van hersenwerk doen met je hond:

18. Omgaan met afleidingen

Doordat jouw hond zich volledig concentreert tijdens het snuffelen, leert hij steeds beter om prikkels op de achtergrond weg te filteren. Zo leert hij steeds beter omgaan met afleidingen tijdens het zoeken. Een mooi voorbeeld is dat van een hond die bang is voor harde geluiden, maar hier tijdens het speuren helemaal niet op reageert: het is maar achtergrondgeluid.

19. Voorkomen van gedragsproblemen

Uit onderzoek blijkt, dat honden die met hun neus mogen werken minder snel gedragsproblemen ontwikkelen! Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen draagt neuswerk bij aan het ontwikkelen van een aantal belangrijke skills van je hond. Vooral angstige of onzekere honden kunnen hier heel veel baat bij hebben. En ook voor honden die al probleemgedrag vertonen wordt speuren en hersenwerk vaak aanbevolen als onderdeel van de gedragstherapie. Het biedt de hond namelijk een verantwoorde bezigheid en kan zo een ondersteuning vormen van het behandelplan.

20. Pas op: hersenwerk voor honden is verslavend!

Niet alleen jouw hond kan zich helemaal uitleven tijdens neuswerk, maar ook voor jou als eigenaar is het leuk om te doen. Jouw hond laat je een hele nieuwe, onzichtbare, wereld ontdekken: de wereld van geur! Het werkt verslavend om je hond met zijn neus bezig te zien en voor je het weet is neuswerk een onderdeel van jullie dagelijkse routine geworden.

Steek je poot op als je wilt weten welke voordelen hersenwerk voor honden heeft!

Ja, dit wil ik!

Hopelijk ben jij na het lezen van deze blog net zo enthousiast geworden over neuswerk als ik. Ben je nieuwsgierig geworden naar speuren met je hond lees dan mijn blog ‘wat is mantrailen?’ om te ontdekken wat deze hondensport precies inhoudt. Wie weet zie ik je wel terug tijdens de speurles of een introductie workshop speuren . Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje via het contactformulier.

Bronnen:

Science Says: “Nose Work is Good for Your Dog!” | The Science Dog

Let me sniff! Nosework induces positive judgment bias in pet dogs – ScienceDirect

De therapeutische werking van praktijkspeuren – Doggo.nl

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs