Over mij

"Mijn honden halen het beste uit mij"

Hoi, ik ben Marjan Slaats. Via mijn bedrijf, Hondencentrum Brabant, help ik jou met de opvoeding en het gedrag van je hond. Daarnaast is mantrailen mijn passie.

Hoi, ik ben Marjan Slaats

Dieren zijn voor mij altijd een veilige haven geweest. Met honden om me heen kan ik mezelf zijn. Ze oordelen niet en zijn eerlijk in hun bedoelingen. Als kind ben ik lange tijd gepest. Honden accepteren je zoals je bent, misschien dat ik ze daarom wel zo ben gaan waarderen.

Dat pestverleden heeft er wel voor gezorgd dat ik het als hondentrainer erg belangrijk vind dat eigenaren de eigenschappen van hun hond omarmen en hem zien voor wie hij is. Want iedere hond is een individu met eigen gevoelens en emoties. Pas als je dat respecteert kun je elkaar écht begrijpen.

Toen mijn partner en ik een huis in Drunen kochten kon het eindelijk: een eigen hond nemen! Van haar heb ik enorm veel geleerd. Over hondentraining, maar vooral over mezelf. Want ik had een bepaald beeld bij honden, en een verwachting hoe een hond zich hoort te gedragen. Nou, Amy had zelf ook een mening en die wist ze over te brengen hoor! Het duurde even voordat ik begreep dat mijn hond mij ook iets kon vertellen, dat haar gedrag feedback was voor mij. Pas toen ik dat begreep vormden wij samen een superteam. Samen met haar heb ik ontdekt wat de hondenneus allemaal kan tijdens het speuren en wat echt samenwerken met je hond inhoudt. De band die zo ontstaat tussen een hond en eigenaar is uniek! 

Werken met honden

Net zoals ik zijn ook mijn honden niet perfect. Wie neemt er dan ook een herder uit een werklijn als eerste hond?! En een paar jaar later nam ik 2 herder pups vlak na elkaar. Dat betekende beide keren dat ik keihard aan de bak moest. Maar door alle ups en downs tijdens het opvoeden ben ik mij wel verder gaan verdiepen in hondentraining en hondengedrag. En met iedere uitdaging die we overwonnen groeide ook de band tussen mij en mijn honden. Ik had niet alleen heel veel lol met mijn honden, maar beleefde ook veel plezier aan het trainen en werken met de honden. Ik gun iedereen zo’n fijne verstandhouding met zijn of haar hond. En al gauw kreeg ik dat stemmetje in mijn hoofd: wat zou het tof zijn als ik daar mijn werk van kan maken!

In 2021 besloot ik het roer om te gooien en er helemaal voor te gaan: een fulltime hondenbaan. Ik heb mijn toenmalige baan als manager in een supermarkt opgezegd. Tegelijkertijd ben ik de nodige opleidingen gaan volgen en onder begeleiding van een aantal fijne, ervaren collega’s praktijkervaring op gaan doen. Met Hondencentrum Brabant ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Als hondengedragsdeskundige deel ik mijn passie en kennis over honden met andere hondeneigenaren. En ik ben nog lang niet uitgeleerd over honden! Ik ben geaccrediteerd kynologisch instructeur, bezig met de opleiding tot hondengedragstherapeut, heb me gespecialiseerd in speuren en neuswerk en volg daarnaast jaarlijks diverse bijscholingen.

Die professionaliteit vind ik belangrijk. Ik voel me gezegend dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken. Je kiest voor mijn begeleiding om mijn deskundigheid en enthousiasme. Dit is niet zomaar een hobby, of iets wat ik ‘erbij’ doe. Als hondeneigenaar zul je vast al wel gemerkt hebben dat er miljoenen ‘hondentrainers’ zijn in Nederland. Iedereen heeft een mening over hoe jij je hond moet opvoeden, van de buurman en de slager om de hoek tot de willekeurige voorbijganger. Al die goedbedoelde adviezen zijn leuk, maar uiteindelijk luister je toch liever naar een professional die ervoor gestudeerd heeft. Mijn manier van werken is gebaseerd op moderne wetenschappelijke kennis en inzichten, welzijnsgerichte methodes en flink wat praktijkervaring.

Hondentrainer Marjan Slaats met haar eigen honden.

Mijn werkwijze

In mijn trainingen begeleid ik jou en je hond. Daarbij ligt de nadruk niet op het aanleren van commando’s maar op vaardigheden, voor zowel jou als je hond. Ik neem je mee in de wereld van je hond, zodat jij leert wat je hond nodig heeft. En ik coach jou als hondeneigenaar, zodat jij zelf je hond kunt trainen. Uiteindelijk wil je het ook zonder mij kunnen toch? Het is dan ook niet de hond die bij mij op les komt, maar het baasje. Ik help je te achterhalen wat de oorzaak van het gedrag van je hond is, dus waarom hij doet wat ‘ie doet. En ik leer je de lichaamstaal van je hond te lezen, zodat jullie elkaar beter gaan begrijpen. Zo word jij de deskundige van jouw hond.

Hondenwelzijn is de leidraad in mijn lessen, zonder jouw behoeften uit het oog te verliezen. Want jouw hond gaat pas naar je luisteren als hij ook door jou gehoord wordt. Door het welzijn van je hond te verzekeren voorkom je probleemgedrag in de toekomst. En hoewel we met serieuze zaken bezig zijn, staat plezier in mijn trainingen voorop. Je krijgt van mij praktische handvatten om op een positieve en liefdevolle manier in te spelen op het gedrag van je hond. Ik werk met beloningen en leer je om gedrag te begrenzen waar dat nodig is.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar!

“Dogs do speak, but only to those who know how to listen”

Dit zijn mijn honden

Hondentrainer Marjan Slaats samen met haar duitse herder Lizzy.

Lizzy

Lizzy is lief, heel gevoelig en enorm mensgericht. Ze weet iedereen die ze tegenkomt direct in te palmen. Vreemde mannen vindt ze nog wel eens spannend. Ze is een echte duitse herder: alert en waaks, maar als je erbij hoort dan gaat ze voor je door het vuur. Naar andere honden is Lizzy heel sociaal, maar eigenlijk heeft ze er niet zoveel mee. Ze is veel liever met haar neus bezig of met mij. Dat is tijdens het wandelen ideaal: ze kan bijna overal los lopen en luistert goed.

Lizzy is slim, leergierig en werkt heel graag voor iets lekkers of een speeltje. Ze is ook een beetje eigenzinnig. Lizzy doet alles onder haar eigen voorwaarden. Als je haar onder druk zet dan vindt ze daar iets van dus doet ze het niet meer. Daarmee houdt ze mij met beide benen op de grond: gewoon samen lol hebben en niet teveel vragen.

Een foto van speurinstructeur Marjan met haar duitse herder Daisy. Bij Hondencentrum Brabant kun je terecht voor lessen mantrailen.

Daisy

Daisy is mijn schaduw. Daar waar ik ga daar gaat zij. Het maakt niet uit wat we doen, als we het maar samen kunnen doen. Ze is een echte werker en soms nogal impulsief. Gelukkig schakelt ze net zo snel terug van opwinding naar ontspanning. Mantrailen, detectie, schapendrijven of een funcursus: ze doet het allemaal vol enthousiasme. Zwemmen vindt ze ook heerlijk, al is het maar omdat ze het zo snel warm heeft met haar dikke zwarte vacht.

Daisy is vriendelijk en sociaal naar mensen maar vaak wat onzeker richting andere honden. Vreemde honden tegenkomen vindt ze maar ingewikkeld. Ze heeft dan ook een grotere persoonlijke zone dan de gemiddelde hond. Los van de lijn gaat het prima, maar aangelijnd viel ze uit naar andere honden. Hier hebben we heel hard aan gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Daisy is nog steeds een reactieve hond, maar we kunnen inmiddels wel weer rustig over straat. 

Doordat ik met Daisy zo intensief heb gewerkt aan haar gedrag begrijpen we elkaar nu heel goed. We hebben aan één blik vaak al genoeg. Als zij mij aankijkt weet ik precies wat er in haar omgaat.  

Welzijnsgericht

Hondenwelzijn is de leidraad van mijn lessen. Ik kijk naar de behoeften van jullie beiden, zo werken we toe naar een gelukkige hond én baas. Ik werk met beloningen, zonder druk of dwang.

Maatwerk

Werken met mensen en honden vergt altijd maatwerk. Ik pas mijn lessen aan op de combinatie die ik voor me heb. Daarbij besteed ik veel aandacht aan de motivatie en emotie van de hond.

Gediplomeerd

Ik ben geaccrediteerd kynologisch instructeur, speurinstructeur en ben in opleiding tot hondengedragstherapeut. Daarnaast volg ik bijscholingen, zodat ik jullie van het beste advies kan voorzien.

Mijn accreditaties:

GAK9 Europe Netherlands
GAK9 Sport trainer
Kynologisch Instructeur
Tracking & Trailing instructor Scent Imprint for Dogs
Tracking & Trailing level 3
Pro Dog Trainer Geek - Absolute Dogs
Pro Dog Trainer + Geek
Voor een puppycursus in Drunen kun je bij mij terecht! Ik help je met puppytrainingen aan huis.

Weetjes over mij

Dol op

Puzzels.  Van een legpuzzel tot denkpuzzels of geurpuzzels tijdens het mantrailen. Vandaar ook mijn fascinatie voor (honden-)gedrag: dat zijn ook puzzels.

Hobby

Fotografie. Ik fotografeer vooral honden en andere dieren, maar waag me ook wel eens aan macrofotografie.

Series

Heerlijk: bingewatchen! Liever wachten tot het hele seizoen erop staat en dan alles in één keer kijken dan iedere week een losse aflevering. 

Waar Hondencentrum Brabant jou mee kan helpen

Of je nou op zoek bent naar hulp bij de opvoeding van je pup, begeleiding bij het (probleem)gedrag van je volwassen hond of gewoon een leuke activiteit voor jou en je hond samen: ik help je graag!

Mijn opleidingen & cursussen

Opleiding
Jaar
Opleider
GAK9 Sport trailer trainer
2024
K9Basic
Tracking & Trailing instructor level III
2024
Scent Imprint for Dogs
Tracking & Trailing instructor level II
2022
Scent Imprint for Dogs
Neuswerk instructeur hondenschool
2022
Tinley Academie
Kynologisch Instructeur
2022
Dogvision
Pro Dog Trainer Geek
2021
Absolute Dogs
Pro Dog Trainer
2021
Absolute Dogs
Tracking & Trailing instructor level I
2021
Scent Imprint for Dogs
Cursus of workshop
Jaar
Opleider
Biologie van de hond
2023
Dogvision
Cursus vuurwerkangst bij honden
2023
Amazing animal minds
Probleemgedrag bij honden
2023
Dogvision
Introduction to nosework
2022
Stacy Barnett; Fenzi dog sports academy
Welzijn en abnormaal gedrag
2022
Dogvision
Mens achter de hond
2022
Dogvision
Neuswerk module II
2022
Tinley academie
Neuswerk module I
2022
Tinley academie
Lead by a nose: the art of nosework instruction
2022
Stacy Barnett; Fenzi dog sports academy
Lezing of seminar
Jaar
Opleider
Webinar: double blind on unknown trails
2024
Christoph Rosenberger; Mantrailing Online
Webinar: searching and indication in the real world
2024
Wesley Visscher; Scent Imprint for Dogs
Webinar: mastering imprinting with ease
2024
Christoph Rosenberger; Mantrailing Online
Webinar: the other end of the leash
2024
Christoph Rosenberger; Mantrailing Online
High drive dogs online conference
2023
Fenzi dog sports academy
Webinar Giardia: health and behaviour
2023
Amber Batson; Michelle Vrolijk
Focused searching: defeating environmental distractions
2022
Stacy Barnett; Scentsabilities
Using the fun factor to increase focus in nosework
2022
Stacy Barnett; Scentsabilities
Webinar series reading your dog
2022
Stacy Barnett; Fenzi dog sports academy
Webinar zen and the art of impulse control
2022
Deb Jones; Fenzi dog sports academy
Seminar de band tussen mens en hond
2022
Kenniscentrum Argos
Webinar sock games for scentwork
2022
Holly Bushard
Webinar succes with sensitive dogs
2022
Helene Lawler; Fenzi dog sports academy
Webinar feiten en fabels over speuren
2021
Argos scentwork academy
Webinar ruimtezoekingen
2021
Argos scentwork academy
Lezing emoties bij honden
2021
Kenniscentrum Argos
Webinar line-ups
2021
Argos scentwork academy
Webinar detectie en geur
2021
Argos scentwork academy
Webinar K9 operations around the world
2021
Wesley Visscher; Scent Imprint for Dogs
Seminar werkhonden
2021
Kenniscentrum Argos
Lezing stress en spanning bij honden
2021
Kenniscentrum Argos
Lezing geholpen hond?!
2021
Dog Knows
Webinar odorology & training cadaver detection dogs
2021
Argos scentwork academy
Lezing omgaan met ziektes in de fokkerij
2021
Woofexperience
Lezing wetten en regels in de fokkerij
2021
Woofexperience
Lezing outcross hoe doe ik dat?
2021
Woofexperience
Lezing inteelt & outcross
2021
Woofexperience