Veilig wandelen: gebruik geen flexilijn voor je hond!

Inhoud van deze blog:

Op straat zie je ze heel veel: flexilijnen, ook bekend als uitrollijnen. Als hondenprofessional zie ik die dingen liever in de prullenbak! Hondeneigenaren zijn voortdurend op zoek naar manieren om het leven voor zichzelf en hun hond zo aangenaam mogelijk te maken. Flexilijnen hebben de reputatie van gemak en flexibiliteit. Deze intrekbare lijnen bieden de mogelijkheid voor je hond om meer bewegingsvrijheid te hebben tijdens wandelingen, zonder dat je constant de lengte van de lijn hoeft aan te passen. Simpel gezegd: de flexilijn is er voor luie baasjes! En hoewel de uitrollijn misschien heel aanlokkelijk lijkt kleven er een aantal serieuze nadelen aan het gebruik ervan. Traditionele riemen zijn een veiligere en effectievere keuze. In deze blog leg ik je uit waarom je beter geen flexilijn kunt gebruiken voor je hond.

De flexilijn ofwel uitrollijn wordt geassocieerd met bewegingsvrijheid. Maar toch kun je beter geen flexilijn gebruiken voor je hond.

Wat is een flexilijn?

De flexilijn, ook wel bekend als uitrollijn, is een lange hondenlijn. Deze lijnen komen in verschillende formaten en lengtes, variërend tussen de 5 en 10 meter. De lijn zit opgerold in een kunststof kastje met een handgreep die de eigenaar vasthoudt. De lijn rolt verder uit op het moment dat de hond eraan trekt, waardoor de lijn langer wordt. Op het moment dat de hond weer dichterbij komt rolt de lijn terug op. Op het handvat zit een stopknop, waarmee de eigenaar de lengte van de lijn vast kan zetten. Het materiaal van de lijn zelf is een hele dunne ronde of platte nylon lijn.

Met een flexilijn kun je je hond meer bewegingsvrijheid geven, maar er kleven ook grote nadelen aan de uitrollijn.

De illusie van vrijheid

De uitrollijn staat bekend om de associatie met vrijheid voor je hond. Het idee dat je hond lekker kan snuffelen terwijl jij nog steeds de controle hebt, lijkt in eerste instantie ideaal. Alleen kan deze vrijheid snel zorgen voor gevaarlijke situaties. Een hond die 5 of 10 meter vóór je loopt, kan ook ineens 5 of 10 meter naar links of naar rechts schieten, de weg op. Daarnaast kan de lijn verstrikt raken om objecten, andere honden of zelfs mensen. Zeker in drukke omgevingen kan dit leiden tot onverwachte en soms gevaarlijke situaties.

Het gevaar van de flexilijn voor je hond én jou

Het lijkt aantrekkelijk om je hond wat meer ruimte te kunnen geven om te snuffelen en te verkennen. Alleen het plotseling verlengen van de lijn kan ook leiden tot een hele abrupte stop wanneer je hond het einde van de lijn bereikt. Dit kan serieus letsel veroorzaken bij je hond, maar ook bij jou als eigenaar. Het internet staat vol met filmpjes van hondeneigenaren die gelanceerd worden door hun hond als deze in volle vaart aan het einde van zijn lijn komt.

De dunne en fijne draad van een flexi lijn kan gemakkelijk breken op het moment dat jouw hond met hoge snelheid rent en op het einde van de lijn komt. Maar het gebeurt ook regelmatig dat eigenaren het handvat uit hun hand laten schieten, waarna dit rammelend over de straat achter de hond aan komt. Veel honden schrikken hiervan en rennen in blinde paniek weg, met de lijn achter zich aan. Dit leidt tot hele gevaarlijke situaties.

De lijn van een flexi kan snijden en kan zorgen voor afknelling en brandwonden. Er lopen regelmatig mensen serieuze verwondingen op door een uitrollijn die om hun benen draait of door hun vingers snijdt.

Gebrek aan controle over je hond

Het is essentieel om controle te hebben over je hond. Zowel voor zijn eigen veiligheid, als voor de veiligheid van anderen. Een flexilijn kan een vals gevoel van controle geven. Het kan namelijk lastig zijn om je hond snel en effectief terug te roepen als er een risicovolle situatie ontstaat. Want een flexilijn maak je niet gemakkelijk korter als jouw hond aan het andere uiteinde trekt. De dunne nylon draad snijdt in je handen en geeft weinig tot geen houvast. De enige manier om je hond naar je toe te halen is door hem letterlijk naar je toe te hengelen. Dit gebrek aan controle kan ongewenst gedrag en gevaarlijke incidenten veroorzaken.

Op zo’n flexilijn zit een stop, waarmee je de lijn op een bepaalde afstand vast kan zetten. Maar deze kan ook kapot gaan, waardoor jouw hond de lijn over de volle lengte kan uittrekken. En dan heb je ineens helemaal geen controle meer.

Dit filmpje is uiteraard een satire, maar er kleven serieuze nadelen aan de flexilijn.

Training

Een goed luisterende hond is het resultaat van vele uren training. Het gebruik van een uitrollijn kan de training bemoeilijken. Zoals al eerder benoemd: de flexilijn is er voor luie baasjes.. Want hoeveel contact hebben jij en je hond als hij aan de flexi loopt? De wandelingen met je hond zijn hét moment om contact met elkaar te hebben. Met een traditionele riem sta je veel beter in contact met je hond. En ja, dat betekent ook dat jij even stil staat als je hond heel graag aan dat ene grassprietje wil snuffelen, big deal!

Safety first

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen: met een uitrollijn kun je geen veiligheid garanderen! De lijn kan verstrengeld raken, je hond kan onverwachts de straat op lopen of ongepland de interactie aangaan met andere honden of mensen. Met een gewone riem loop je dichter bij je hond én kun je beter reageren op onverwachte situaties. Zo waarborg je de veiligheid van zowel je eigen hond als de mensen om je heen.

Op een flexilijn heb je weinig controle over je hond. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties voor zowel jouw hond als anderen.

Trekken aan de riem

Ik hoor soms als argument voor het gebruik van de flexilijn dat de hond aan een normale riem zo hard trekt. Maar weet je dat een hond juist leert trekken aan een uitrollijn? Sowieso staat de flexilijn altijd op spanning, waardoor je hond went aan het gevoel van spanning op de lijn. Daarnaast leert de hond dat als hij trekt, de lijn verder uitrolt. Dus als jij wilt dat je hond niet trekt aan de lijn, ga dan met hem trainen én laat hem uit op een normale lijn.

Een gewone lijn is de beste optie om je hond mee uit te laten.

Een lange lijn

Er zijn volop alternatieven beschikbaar voor de uitrollijn. Want ook de gewone riem komt in verschillende lengtes. Met een vaste lijn heb je meer contact en meer controle over je hond. Wil jij je hond toch wat extra vrijheid gunnen tijdens de wandeling? Dan kun je gerust een lijn van 3, 5 of 10 meter gebruiken. Maar gebruik dan een lijn van biothane, en geen uitrollijn.

Conclusie

Hoewel uitrollijnen op het eerste gezicht handig lijken, zijn er overtuigende redenen om ze niet te gebruiken tijdens de wandelingen met je hond. De nadelen van de flexilijn wegen niet op tegen de voordelen. Veiligheid, training en controle over je hond moeten altijd voorrang krijgen.

Hulp nodig bij het gedrag of de training van je hond? Kijk onder privéles wat ik voor je kan betekenen en neem gerust contact met me op!

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs