Je hond leren speuren

Introductie workshop speuren

Vraag jij je af of jouw hond wel kan speuren? Of wil je het gewoon eens vrijblijvend uitproberen? Dan kun je bij mij een introductie workshop speuren volgen. In deze groepsles voor beginners laat ik jullie kennismaken met het mantrailen. Je zult zien dat jouw hond het fantastisch vindt om zijn neus te mogen gebruiken!

Tijdens de introductie workshop speuren maak je kennis met het mantrailen. Iedere hond kan speuren: van groot tot klein en van jong tot oud. Boomertje Molly gaat als een speer op het spoor.

Tijdens de introductie workshop speuren:

Gaan we jouw hond leren speuren?

Ik ga jullie begeleiden

Hoi, ik ben Marjan! Toen ik mijn eerste hond kreeg wist ik al dat ik ‘iets’ met haar wilde gaan doen. Maar wat? Speuren klonk wel als een activiteit die bij ons zou kunnen passen, dus meldde ik ons aan voor een proefles speuren. Nou, dat was een schot in de roos!

Zowel mijn hond als ikzelf vonden het mantrailen ontzettend leuk. En al gauw volgden we wekelijks speurlessen. Door het speuren leerde ik om op mijn hond te vertrouwen. Daarnaast ging ik haar lichaamstaal leren lezen, waardoor ik mijn hond beter begreep. En daar hadden we ook in het dagelijks leven veel aan. Door samen te werken werd onze band steeds sterker. 

Speuren is mijn passie. Zodanig, dat ik er zelfs mijn werk van heb gemaakt. Als speurinstructeur begeleid ik nu anderen bij deze mooie vorm van hondensport. En natuurlijk speur ik daarnaast nog steeds met mijn eigen honden.

Een introductie workshop speuren

Lijkt het jou ook wel wat, speuren? Misschien twijfel je nog of het wel bij je past. Je weet niet of je hond het wel leuk zal vinden. Dan is de introductie workshop speuren precies wat je zoekt. 

Tijdens deze beginnersworkshop kun je kennismaken met mij en mijn manier van lesgeven. En je kunt vrijblijvend uitproberen of mantrailen iets is voor jou en je hond. Ook als je gewoon een keer een nieuwe activiteit samen met je hond wilt doen past de workshop bij jullie. 

Marjan Slaats is gecertificeerd speurinstructeur en het gezicht achter Hondencentrum Brabant.
Deze viszla is in haar element tijdens de introductie workshop speuren. Hoe fijn is het als jouw hond iets mag doen waar hij goed in is?

Praktische informatie over de workshop speuren

Doe je mee met de introductie workshop speuren?

 
 
 
 
 
Per deelnemer voor slechts:

€ 35,-

Praktische informatie over de introductie workshop speuren

Wat heb je nodig voor de workshop speuren?

Vragen die je misschien nog hebt:

  • Een tuig voor je hond
  • Een speurlijn van 10 meter (deze kun je ook van mij lenen)
  • Een superlekkere voerbeloning voor je hond en eventueel zijn lievelingsspeeltje
  • Water (en een drinkbak) voor je hond

Tijdens het mantrailen werken een hond en zijn geleider (ook wel handler genoemd) samen een menselijk geurspoor uit. Het doel van mantrailen is het zo snel en effectief mogelijk vinden van een ‘vermist’ persoon. Dat doet jouw hond door zijn neus te gebruiken en te speuren. Hierbij volgt de hond de geur van 1 specifieke persoon en negeert alle afleidingen en andere geuren onderweg. Mantrailen kun je zowel op professioneel niveau als recreatief beoefenen.

Meer lezen? Check dan mijn blog: wat is mantrailen?

Honden kunnen al vanaf jonge leeftijd speuren. Zodra jouw pup goed gewend is aan zijn nieuwe thuis en aan jullie, kun je met hem gaan speuren. 12 weken leeftijd is hierbij een goede richtlijn. Uiteraard pas ik de les wel aan bij zo’n jong hondje, zowel qua duur als qua intensiteit. Geef het dus even aan bij je aanmelding als jouw pup jonger is dan 6 maanden. Maar ook bij speuren geldt: jong geleerd is oud gedaan!

Ja hoor, als je iemand (zonder hond) mee wilt nemen om mee te kijken is dat prima. Diegene kan dan met jou en je hond mee lopen om te observeren, of als extra sporenloper fungeren.

Tijdens de introductie workshop speuren kun je van mij een speurlijn lenen. Het is wel belangrijk dat je hond een tuig draagt, maar dit kan voor de eerste les(sen) nog zijn gewone tuig zijn. Zo kun je eerst eens kijken of het speuren jullie bevalt.

Lees voordat je een speurtuig gaat kopen vooral ook mijn blog: Wat is een goed speurtuig? 

Tijdens het speuren werken de honden aan de lijn. Aangezien de honden heel gemotiveerd zijn om bij de vermiste te komen en harder lopen dan wij, komt die lijn op spanning te staan. Tijdens het speuren mag jouw hond trekken aan de lijn. Een speurtuig voorkomt dat er druk op de nek of luchtpijp wordt uitgeoefend tijdens het speuren. Het is dus belangrijk dat het tuig goed past.

Jazeker. Stel je hebt een eigen groep en wilt graag een privéworkshop plannen. Maar ook als je een activiteit aan wilt bieden tijdens een evenement van jouw rasvereniging, club of hondenschool help ik je graag. 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor een workshop op maat dan kun je een aanvraag doen via het contactformulier. Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden.

Reviews van cursisten

Cursist Willeke met haar labrador Marie
“Toen ik de mogelijkheid kreeg om een workshop speuren te proberen heb ik hiervan direct gebruik gemaakt. Ik zag eigenlijk meteen tijdens de workshop al dat mijn hond heel enthousiast was en ik vond het zelf ook heel leuk dus de keuze om door te gaan was snel gemaakt. Marjan is heel rustig en legt alles goed uit. Omdat ze veel kennis van het vak heeft, krijg je tijdens de lessen spelenderwijs veel informatie van haar en dat leert je om beter naar je hond en zijn lichaamstaal te kijken. Ik had zelf niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. Ik kan iedereen aanraden om zoiets met hun hond te gaan doen. Je leert er zelf veel van en het is goed voor het contact met je hond omdat je je hond beter kunt ‘lezen’ en dat wil toch iedereen?!”
Willeke met Marie
Betsie met haar jack russell Dexter op het strand
“Op zoek naar een activiteit om met mijn eigengereide Jack Russel Dexter te doen hoorde ik over speuren. Ik was erg benieuwd of dat iets zou zijn voor Dexter en mij en zo kwam ik bij Marjan uit om het te proberen. Nou, Dexter bleek een natuurtalent. Een fijne samenwerking met duidelijke en geduldige uitleg voor de hondeneigenaar. De neus van Dexter staat ook altijd aan. Wat boven mijn verwachting uit steeg is de voldoening te zien bij Dexter. Ik zou dit zeker aanraden wanneer je een energieke hond hebt, een prettige manier om de energie uit je hond te halen en met een voldaan gevoel thuis te komen. De speurlessen hebben een positieve invloed op je hond, en het geeft rust en meer inzicht in zijn karakter en lichaamstaal.”
Betsie met Dexter
Na de introductie workshop speuren hadden Inge en haar hond Saar de smaak te pakken!
"Ik heb bij Marjan een introductieworkshop speuren gevolgd. Dit was een leuke en leerzame ervaring. Zowel mijn hond als ikzelf waren zeer enthousiast na de workshop. Marjan legt goed en duidelijk uit en heeft hiervoor ook de rust. Na de workshop heb ik ons opgegeven voor een aantal lessen speuren. Kortom, wij zijn enthousiast!”
Inge met Saar
Speurhond Nora kijkt zeer blij tijdens haar eerste kennismaking met het speuren.
“Een echte aanrader! De foto zegt genoeg. Marjan legt alles goed uit, ik heb ook weer erg veel geleerd.”
Conny met Nora
Een foto van speurinstructeur Marjan met haar duitse herder Daisy. Bij Hondencentrum Brabant kun je terecht voor lessen mantrailen.

Heb je vragen over deze workshop? Stuur me gerust een berichtje!