Een labrador puppy die op straat ligt en naar de camera kijkt.

Socialiseren kun je leren: 4 tips voor de socialisatie van je pup

Inhoud van deze blog:

Vrijwel iedere kersverse puppyeigenaar weet wel dat je je puppy moet socialiseren. We willen immers allemaal een sociale hond. Maar waarom doen we dat en wat houdt je puppy socialiseren nou precies in? Als ik hondeneigenaren die vraag stel krijg ik hele verschillende antwoorden, maar meestal is het antwoord iets in de trant van: ‘Ja gewoon, je pup laten wennen’ of ‘de pup overal mee naartoe nemen‘. Oké, maar waaraan laat je je hondje dan wennen? En wat hoop je dat jouw pup leert door overal mee naartoe te gaan? In deze blog leg ik je uit wat het socialiseren van je pup inhoudt, waarom we onze honden socialiseren én ik geef je een aantal waardevolle tips mee voor een geslaagde socialisatie.

Wat is je puppy socialiseren en waarom is het zo belangrijk

Honden gaan tijdens hun ontwikkeling door een zogeheten socialisatiefase. Deze socialisatieperiode begint rond de leeftijd van 3 weken en eindigt als je pup 12 weken oud is. In deze fase leert je pup de kenmerken van andere levende wezens te herkennen en ontwikkelt hij sociaal gedrag richting zijn omgeving. De puppy staat heel erg open voor nieuwe ervaringen en hij leert hoe de wereld in elkaar steekt.

Vanaf 12 weken leeftijd komt je pup in de tweede socialisatiefase, ook wel de angstfase genoemd, en deze duurt tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Op deze leeftijd zie je dat de pup al terughoudender en angstiger begint te reageren op nieuwe prikkels. Hij leert razendsnel, en dat geldt voor zowel de positieve als de negatieve ervaringen die hij op doet.

De socialisatiefase is een hele belangrijke periode, want een gebrekkig gesocialiseerde hond ervaart levenslang meer angst en stress! Je kunt deze periode niet inhalen.. De socialisatie van je pup begint dus al bij de fokker, tijdens de nestperiode.

Als je je puppy socialiseert, dan wil je hem dus laten wennen aan bepaalde prikkels, met als doel dat deze prikkels later geen angst of agressie oproepen. Deze prikkels kunnen andere honden zijn, of mensen, maar ook ondergronden, geluiden en bijvoorbeeld passerend verkeer.

Tijdens de socialisatiefase ontdekt je pup de wereld om zich heen. Al die nieuwe indrukken zijn heel vermoeiend, dus deze pup ligt lekker te slapen in de armen van zijn eigenaar.

Tip 1: je puppy socialiseren is doseren

Nou, daar ga je dan! Als nieuwe puppyouder die het heeeel graag goed wil doen. Jouw pup moet goed gesocialiseerd worden dus jullie gaan meteen iedere dag op stap om jouw hondje aan zoveel mogelijk prikkels bloot te stellen. Lijstjes genoeg te vinden op internet, en overal moet een vinkje achter he. Helaas, als je dit doet kom je van een koude kermis thuis. Want als jij je pup wilt socialiseren, zul je die nieuwe prikkels vooral moeten doseren. Oftewel: niet teveel tegelijk en niet te intens.

Gooi je puppy niet meteen in het diepe en begin rustig aan. Ga eerst eens op een rustig moment naar een niet al te drukke plek, voordat je de drukte op gaat zoeken. En meestal is een kort bezoekje van een paar minuten genoeg, want het koppie van jouw hondje zit snel vol van al die nieuwe indrukken.

Een pup moet voldoende slapen om alle nieuwe indrukken van het socialiseren te verwerken.
Tijdens het slapen worden alle indrukken verwerkt.

Alle nieuwe indrukken die jouw pup op doet tijdens het socialiseren moet hij ook verwerken in zijn hersenen. Dat verwerken gebeurt tijdens zijn slaap. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je puppy na zo’n uitstapje genoeg slaap krijgt. 1 activiteit per dag is dan ook meer dan genoeg. En tussendoor een rustdag is ook fijn voor je pup. Vergeet niet dat jouw hondje daarnaast in en om het huis ook nog volop prikkels mee krijgt.

Waar neem je je pup mee naartoe?

De eerste paar dagen dat je je pup in huis hebt hoef je echt nog niet op pad te gaan met hem. Laat hem eerst maar eens wennen aan zijn nieuwe thuis en aan jullie. Iedere keer dat je je hondje mee naar buiten neemt is al een hele ontdekkingsreis voor hem! Gun je pup de tijd en overhaast niks. Hier lees je meer tips voor de eerste dagen met je pup in huis.

Nadat je pup goed gewend is aan zijn nieuwe thuis kun je hem mee gaan nemen op pad. Maar waar neem je hem allemaal mee naartoe? Vergeet de lijstjes van internet maar: jij bepaalt waar je jouw puppy aan wilt laten wennen. Ga jij nooit met de trein? Dan hoeft jouw puppy echt niet mee naar het station. Pak je regelmatig een terrasje en wil je dat jouw hond straks mee kan? Dan is het wel fijn om je pup daaraan te laten wennen. Waar je je puppy op socialiseert is dus deels een persoonlijke afweging.

Hoe vaak moet je je puppy socialiseren?

Hou er rekening mee dat het niet genoeg is om je pup maar één keer ergens mee naartoe te nemen. Als jij wilt dat je pup kan wennen aan prikkels, dan zul je hem er meerdere keren aan bloot moeten stellen. Zeker als jouw puppy het nog een beetje spannend vond. Je zult al die uitstapjes dus een aantal keren moeten herhalen om het gewoon te maken voor je puppy.

Tip 2: socialiseren is je pup laten observeren – niet confronteren

Tijdens het socialiseren wil je je puppy leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor prikkels. Dus dan zul je moeten zorgen dat je hondje zich veilig voelt en dat hij tijdens het socialiseren positieve ervaringen opdoet. Doe je dat niet, dan ben je je pup aan het confronteren en als je niet oppast zelfs aan het traumatiseren.. En dat willen we natuurlijk niet!

Puppy Lizzy zit vanuit de deuropening naar buiten te kijken, ook dat is socialiseren.
Observeren hoort ook bij socialiseren

Veel pups zijn van nature echte kijkers. Ze gaan zitten en zijn niet meer in beweging te krijgen. Dit is heel normaal puppygedrag en je kunt ze het beste even de tijd gunnen. Vergis je niet hoeveel dagelijkse prikkels wij al niet meer bewust waarnemen, en je pup nog wel. Ze zien, horen en ruiken veel beter dan wij én zijn nog niet gewend om al die ‘gewone’ prikkels te filteren. Als jouw pup graag achter je schuilt of tussen je benen gaat zitten om te kijken dan is dat prima: jij bent zijn vertrouwenspersoon.

Socialiseren op afstand

Naast het feit dat je pup tijd nodig heeft om rustig te observeren, is het ook belangrijk dat je zorgt voor voldoende afstand. Als jouw hondje nog nooit een langsrijdende auto gezien heeft, dan kun je beter niet meteen midden op een druk kruispunt gaan staan met hem. ‘Hij went er maar aan’ gaat hierbij echt niet op! Wat je wel kunt doen is op 50 meter van een niet al te drukke straat gaan staan en je pup vanaf die afstand eens rustig laten toekijken hoe er van alles langs komt. De dag erna kun je een paar meter dichterbij gaan, en zo verder. Jouw pup bepaalt het tempo!

Je zult ongetwijfeld ook dingen tegenkomen die jouw pup een beetje spannend vindt. Ook hier geldt weer: observeren, niet confronteren. Dus forceer niks en laat je pup vooral rustig kijken. Hij hoeft er niet naartoe..! En weet je dat jouw armen een veilige haven zijn voor jouw pup? Dus je kunt puplief ook eventjes optillen en vanuit jouw armen de wereld laten bekijken. Zeker bij grote dingen is dat wel zo fijn voor hem.

Wij mensen zijn vaak ongeduldig of hebben haast. Maar realiseer jezelf dat als jij nu die tijd in de socialisatie van je pup investeert, dit zich later dubbel en dwars terugbetaalt. Want jouw hond leert nu dat het oké is als hij een situatie eerst rustig bekijkt en inschat, en dat hij niet direct in actie hoeft te komen. En daar heb je de rest van zijn leven profijt van..

Tip 3: socialiseren is je puppy leren om dingen te negeren

Tijdens het socialiseren wil je je puppy laten wennen aan bepaalde prikkels zodat deze later geen angst of agressie oproepen. Om dat te bereiken willen we van het socialiseren een prettige ervaring maken voor de pup. Maar daarbij slaan heel veel mensen, goedbedoeld, de plank flink mis. Want je pup hoeft niet alles en iedereen leuk te vinden!! Sterker nog, ik wil graag dat prikkels een neutrale reactie oproepen bij mijn pup. Oftewel: ik wil mijn hond tijdens het socialiseren leren dat hij dingen mag negeren. Ze horen er gewoon bij, maar hij hoeft er niks mee. En dat bereik ik niet door mijn puppy met alles en iedereen kennis te laten maken.

Deze duitse herderpup is aan het socialiseren: ze zit meer haar rug naar andere dieren toe en leert dat ze die dieren mag negeren.
Pup Lizzy leert dat ze andere dieren kan negeren.

Kennismaken met andere mensen

Een mooi voorbeeld is het socialiseren van je pup met onbekende mensen. Vaak laten eigenaren hun puppy in het begin naar iedereen toegaan om ‘even kennis te maken’ en er zijn maar weinig mensen die weerstand kunnen bieden aan zo’n schattige pup. Dus jouw pup krijgt telkens een enthousiaste reactie van mensen en leert ‘mensen zijn leuk’. Super, hij is niet bang voor mensen: missie geslaagd! Maar denk je dat jullie straks mensen kunnen passeren op straat? Jouw pup heeft geleerd dat alle mensen leuk zijn dus wil enthousiast naar iedereen toe.. Wat had je dan beter kunnen doen tijdens het socialiseren? Nou, bijvoorbeeld je hondje leren om in de buurt van andere mensen te zijn zónder er naartoe te gaan. In plaats daarvan kun je je pup bij je houden met een koekje. Zo leert jouw pup dat mensen niet eng zijn, maar ook dat hij er niks mee hoeft te doen.  

Waar hoeft je pup niet op te reageren?

We leven in een hele drukke samenleving. Tijdens het socialiseren wil je je pup dus leren waar hij wél iets mee moet en waar hij niets mee hoeft te doen. Bijna alles valt onder de categorie ‘hoort erbij maar hoef je niets mee’. Zo leert jouw hondje dat hij er niet bang voor hoeft te zijn, maar er ook niet naartoe hoeft: hij kan het gewoon negeren.

Tip 4: je puppy socialiseren betekent andere honden passeren

Jij wilt dat jouw hond sociaal is naar andere honden. En met 2,2 miljoen honden in Nederland is het socialiseren van je puppy met andere honden dan ook heel belangrijk. Maar dat wil niet zeggen dat jouw pup dan maar met elke hond moet kennismaken of spelen. Eigenlijk geldt voor de socialisatie met andere honden hetzelfde als alles wat ik hierboven heb geschreven. Leer je hondje dat hij niet met alles en iedereen de interactie aan hoeft te gaan.

Om goed te socialiseren met andere honden hoeft jouw pup geen fysiek contact te hebben met een andere hond. Elkaar observeren is vaak al voldoende. Leer je pup juist dat hij niet naar iedere andere hond toe hoeft te gaan. Je weet vooraf helemaal niet of zo’n ontmoeting wel een prettige ervaring voor jouw pup (of de andere hond) zal zijn. Daarnaast creëer je een verwachtingspatroon bij je hondje: ik zie een andere hond, nu MOET ik er naartoe! (Als je wilt dat jouw hond gaat trekken aan de lijn dan is dit wel de absolute succesformule.) En tenslotte: hoe vaker jouw hond met andere honden speelt, hoe minder interessant jij als eigenaar wordt..

Je pup socialiseren met andere honden. Hier zie je het contact tussen een volwassen hond en een pup.

Kennismaken met andere honden

Als je je puppy wilt laten kennismaken met andere honden, kies dan met welke honden je dit doet. Kies voor stabiele (volwassen) honden, die een goed voorbeeld geven voor je pup. Je mag hier best selectief in zijn! Zo heeft jouw hond een klein groepje hondenvrienden met wie hij sociaal contact heeft. En alle andere honden vallen onder de categorie: ‘daar hoef je niks mee’. Dat maakt het wel zo makkelijk om straks normaal over straat te kunnen lopen en elkaar te passeren. En ja, dat is hartstikke sociaal!

Vergelijk het maar met ons mensen. Als wij in een drukke straat lopen en andere mensen tegenkomen dan gaan we ook niet iedereen begroeten en een knuffel geven, toch? Komen we toevallig een bekende tegen dan stoppen we misschien even voor een praatje, maar bij al die onbekenden niet. Het is eigenlijk heel vreemd als we onze honden dit wel aanleren..

Samengevat

Een goede socialisatie is essentieel om je pup te laten opgroeien tot een stabiele hond. Je puppy socialiseren vergt tijd en moeite en een goede begeleiding van jou als eigenaar. Het is meer dan je pup maar overal mee naartoe nemen en in het diepe gooien. Socialiseren betekent: doseren, observeren, negeren en passeren. Doe het rustig aan, zodat jouw pup positieve ervaringen op doet en leert dat de wereld een fijne plek is. Hou steeds in de gaten wat je je hond aan het leren bent – en of dat ook is wat je van hem verwacht als hij straks groot is. Jullie zullen er nog jarenlang plezier van hebben!

Heb je nog vragen over het socialiseren of loop je ergens tegenaan met het socialiseren van jouw puppy? Tijdens de puppycoaching help ik je graag bij het socialiseren van je pup. Neem gerust contact met me op!

Meer lezen? Check dan deze artikelen:

Socialiseren of traumatiseren? – Hondenlot

Socialisatie – minderhondenbeten.nl

Waarom je puppy socialiseren zo belangrijk is – AniCura Nederland

Socialiseren van je pup: Hoe doe je dat? – PawFive

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs