Ik hoor het heel vaak van puppyeigenaren: help, mijn puppy bijt me! Sommige pups bijten heel veel, het zijn net kleine piranha’s. En die puppytandjes zijn ook nog eens vlijmscherp, dus fijn is dat zeker niet. Je puppy ziet er dan wel heel schattig uit, maar schijn bedriegt soms. Het kan heel vervelend zijn, dat vele bijten. Maar het is wel heel normaal puppygedrag. Kun je je puppy het bijten afleren? Je leest het hieronder.
Waarom bijt mijn puppy?
Wij vinden het nogal vervelend en zullen onze puppy het bijten liefst zo snel mogelijk afleren. Maar bijten is heel normaal gedrag voor een puppy. Ze zijn nog jong en volop bezig de wereld te ontdekken. En dat ontdekken doen puppy’s met hun bek: ze happen, kauwen en bijten op alles! Daarbij maken ze geen onderscheid waarin ze bijten: meubels, kleding, speeltjes of mensen. Door dat bijten vergaart jouw pup informatie over zijn omgeving. Is het eetbaar, kan ik ermee spelen, is het fijn kauwmateriaal, reageert het? Dit gedrag hoort erbij en is normaal, jonge pups gaan door een bijtfase. Naarmate je puppy ouder wordt zal dit bijtgedrag vanzelf afnemen.
Kun je je puppy bijten afleren?
Een van de eerste vragen die puppyeigenaren vaak aan me stellen is: hoe leer ik mijn puppy dat bijten af? En dat is, gelet op het feit dat het normaal gedrag is, een hele lastige. Dus het eerlijke antwoord is: je kunt je puppy het bijten niet afleren. Een bijtende puppy corrigeren heeft niet zoveel zin. Wat je wel kunt doen, is je pup leren waarin hij wel en niet mag bijten, en hoe hard hij ergens in mag bijten. Daarnaast is het echt een fase: naarmate je pup ouder wordt neemt het vele bijten vanzelf af. En tenslotte is er ook nog het een en ander wat je kunt doen om te voorkomen dat je pup extreem veel bijt. Dat zal ik hieronder toelichten.
Wanneer bijt mijn puppy?
Hoewel bijten normaal gedrag is voor een pup, zijn er wel dingen waardoor jouw pup extra veel kan gaan bijten. Jouw pup kan gaan bijten als hij:
- Wil spelen of tijdens het spelen
- Honger of dorst heeft
- Moet plassen of poepen
- Heel moe is
Jouw pup verandert op zo’n moment in een piranha: hij hapt in alles wat hij tegenkomt en laat liefst niet meer los. Bijten is vaak een manier waarop jouw pup aan jou laat weten dat hij iets van je nodig heeft. Als eigenaar ga je deze momenten herkennen en onthoudt dan: het hoort erbij! Je pup straffen voor het bijten heeft geen zin, je kunt beter de oorzaak van het bijtgedrag aanpakken.
Zeker vermoeidheid is een grote oorzaak van bijtgedrag bij pups. Weet je dat pups heel veel slaap nodig hebben? Zeker 18 tot 20 uur per dag. Als jouw pup niet genoeg slaapt, dan zal hij extra veel bijten. Let er maar eens op, als jouw pup al een tijdje wakker en actief is en vervolgens steeds meer gaat bijten: tijd voor een dutje. Een uit vermoeidheid bijtende pup corrigeren heeft vaak geen zin, ze zijn op dat moment niet meer bereikbaar en als je heel moe bent kun je ook niet leren.
Wat is een bijtremming?
Jouw pup kan leren om niet hard, maar zachtjes te bijten. Dit noemen we een bijtremming. Die bijtrem is onderdeel van de socialisatie en leert jouw pup als het goed is al in het nest, van zijn moeder en zijn broertjes en zusjes. Als een pup tijdens het spelen met een van zijn nestgenootjes te hard bijt, zal de gebeten pup gaan piepen of janken. De pup die bijt schrikt hiervan en stopt met bijten. Ook de moederhond zal een pup die te hard bijt corrigeren.
Een pup leert om zachtjes te bijten doordat zijn bijtgedrag een gevolg heeft. Bijt hij zachtjes dan is er niets aan de hand. Maar als hij te hard bijt dan heeft dit een negatieve consequentie: het spel stopt. Zo leert hij met hoeveel kracht hij ergens in mag bijten.
Je pup leren om zachtjes te bijten
Je kunt je pup leren om niet te hard te bijten op dezelfde manier als hoe hij in het nest een bijtrem heeft aangeleerd. Stel je bent aan het spelen met je pup en hij bijt jou, te hard. Breek het spel dan direct maar rustig af en loop weg. Je kunt ook je puppy heel even een time-out geven en in een andere ruimte zetten totdat hij weer rustig is. Zo leert hij dat te hard bijten niet de bedoeling is. Als hij zachtjes bijt is er niets aan de hand, bijt hij te hard dan is het spel afgelopen.
Moet je je pup straffen als hij bijt?
Hoewel ik begrijp dat je je puppy het bijten wilt afleren, is je pup straffen of corrigeren niet de beste manier. Als ik eerlijk ben vind ik dat je een pup die je net in huis hebt helemaal niet zou moeten straffen of corrigeren. Het zijn nog baby’s en een baby kan niks fout doen toch? Jouw pup moet nog wennen aan jou en aan zijn nieuwe omgeving en daar hoort ook bij dat hij de spelregels nog moet leren kennen. En die spelregels kun je ook op een vriendelijke manier uitleggen, zonder over te gaan tot correcties en straf. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je onder straf of correcties verstaat. Naar mijn mening kun je een pup prima begrenzen zonder over te gaan tot intimidatie, dwang of fysieke correcties.
Als jouw puppy bijt omdat hij oververmoeid is, of honger heeft of nodig moet plassen, dan heeft het corrigeren van het bijten geen zin. Als je wilt dat het bijten afneemt zul je moeten kijken naar de oorzaak van het bijtgedrag en daar iets aan doen. Maar als je je pup gaat straffen als hij bijt dan werkt dit vaak averechts: of jouw pup ziet het als een spelletje en gaat nog harder bijten, of hij wordt bang voor je en dat komt jullie band niet ten goede. En dat is nou precies waar die eerste periode met jouw pup om draait: een vertrouwensband opbouwen.. Dus laten we het positief houden!
Je kunt een bijtende pup corrigeren door de interactie die jullie hadden af te breken. Daarnaast kun je je pup iets aanbieden waar hij wél in mag bijten, zoals een speeltje. En wat je ook kunt doen is jouw pup het woordje ‘nee’ aanleren. Dan heb je een commando waarmee je het gedrag van je pup kunt onderbreken. Je kunt je pup dan leren dat het woordje ‘nee’ betekent dat hij moet stoppen met waar hij op dat moment mee bezig is. Dit commando ‘nee’ zul je net als ieder ander commando eerst moeten aanleren. En ja, daar gebruik je lekkers bij..
Mijn puppy bijt overal in, wat nu?
Jouw pup heeft geen idee waar hij wel en niet in mag bijten. Stoelpoten, kamerplanten en vloerplinten: allemaal prima kauwmateriaal toch? Met een pup in huis leer je heel snel om je spullen op te ruimen, want niets is veilig! Sowieso is het verstandig om jouw huis puppy-proof te maken voordat de pup naar huis komt. Puppy-proof betekent kabels wegwerken, waardevolle dingen even wegzetten of afzetten met een hekje en werken met een bench of puppyren wanneer je even geen tijd hebt om op je pup te letten. Dat scheelt een hoop gemopper en frustratie voor zowel jou als je pup!
Als jouw pup ergens in bijt waar hij niet in mag bijten kun je hem rustig corrigeren en duidelijk maken dat dit niet de bedoeling is. Dit doe je door bijv. het woordje ‘nee’ te gebruiken (mits je dit je pup al aangeleerd hebt natuurlijk). Als jouw pup stopt met bijten kun je hem vervolgens een speeltje of kauwbot aanbieden als alternatief om in te bijten. Zo leert hij dat de meubels verboden terrein zijn als het op bijten aankomt, maar bied je hem wel een andere uitlaatklep.
Mijn puppy bijt om aandacht
Pups hebben behoefte aan contact met en aandacht van hun eigenaar. Ze hebben alleen nog niet zoveel manieren om dit duidelijk te maken. Bijten kan ook een manier van aandacht vragen zijn. Vaak negeren we de hond als deze ons niet tot last is (en dus hartstikke braaf is!) en besteden we er pas aandacht aan als puplief iets ‘verkeerds’ doet. En zo zullen sommige hondjes in de gaten krijgen dat als ze aandacht willen, ze alleen maar ergens in hoeven te bijten. Daarbij geldt: negatieve aandacht is ook aandacht! Dus ben jij druk bezig en jouw pup verveelt zich? Hij heeft het zo in de gaten dat als hij aan jouw bankstel begint te knagen, dat gegarandeerd een reactie oplevert!
Vergeet niet om je pup aandacht te geven en te belonen wanneer hij gewenst gedrag vertoont, bijvoorbeeld wanneer hij even met een speeltje op zijn eigen plaats ligt. Zorg ervoor dat je je puppy juist aandacht geeft op de momenten dat hij zich goed gedraagt. Heb je geen tijd om op je pup te letten en hem aandacht te geven? Dan kan een bench of puppyren een oplossing bieden.
Als eigenaar ga je vanzelf herkennen op welke momenten jouw pup erg bijterig wordt. Het is vaak op een bepaald moment van de dag, tijdens of na een bepaalde activiteit of je ziet het al aan de manier waarop je pup naar je kijkt. Dat betekent dat je het gedrag voor kunt zijn, bijvoorbeeld door jouw hond een speeltje aan te bieden en daar samen even mee te spelen. Of door je pup met een kauwbotje of gevulde Kong op zijn plaats te leggen.
Wat als je pup bijt tijdens het spelen?
Bijten is een onderdeel van normaal speelgedrag. Een beet kan een uitdaging tot spel zijn, met de bedoeling een reactie uit te lokken. Maar ook tijdens spel geldt: hard bijten = game over.
Speel altijd met een speeltje en ga niet ‘stoeien’ met je handen. Zorg daarnaast dat het speeltje lang genoeg is, zodat je pup niet per ongeluk in je handen bijt tijdens het spelen. Vaak zie je dat pups harder en meer gaan bijten op het moment dat de opwinding stijgt. Laat je pup dus niet te druk worden tijdens het spelen, maar las tussendoor rustmomentjes in tijdens het spel. Stop ook vooral op tijd met spelen: een paar minuutjes is meer dan genoeg! Ga je te lang door met spelen dan wordt je pup moe en dat resulteert wederom in meer en harder bijten..
Mijn puppy bijt in mijn handen
Scherpe puppytandjes die in je handen bijten zijn niet fijn! Toch zijn veel pups echte handenhappers. Bijten in onze handen levert ook bijna altijd wel een reactie op. En hoe meer wij reageren door onze handen weg te trekken of de hond weg te duwen, des te sneller jouw pup het als een spelletje zal beschouwen. Ik snap dat je je puppy het bijten in je handen wilt afleren. Maar als je niet reageert op het bijten, dan leert je pup dat zijn gedrag niet het gewenste effect oplevert. Je kunt dus het beste je hand niet bewegen, je pup niet aankijken en niet reageren. Heb je een pup die heel hard in je handen bijt? Dan kun je er ook voor kiezen om op te staan en weg te lopen, zonder dat je je pup aankijkt. Ook dan leert je pup dat zijn gedrag niet oplevert wat hij wil.
Een van de redenen dat sommige pups zoveel in handen bijten is omdat wij teveel met onze handen doen.. En dat heb je zelf misschien niet eens in de gaten! We doen (ongemerkt) best veel met onze handen: voeren, aaien, stoeien, vastpakken, wegduwen, borstelen, halsband omdoen, aanlijnen, oppakken, vasthouden.. En lang niet al deze handelingen zijn prettig voor de pup. Als jij vaak met je handen aan je hond zit dan kan dat voor jouw pup een reden zijn om op jouw handen te reageren. Hij vindt al dat gepluk aan zijn lijf niet zo fijn en de enige manier om dat duidelijk te maken is door – letterlijk – van zich af te bijten. Als je goed op de signalen van jouw hondje let zul je merken dat hij al laat zien dat hij het niet fijn vindt, voordat hij tot bijten over gaat. Hoe minder jij met je handen aan je pup zit, hoe minder jouw pup in je handen zal bijten.
Kauwbehoefte van je pup
Bijten hoort erbij in de puppytijd. Jouw pup heeft er behoefte aan om te kauwen en knagen. Dit kun je hem niet afleren, het is gewoon een eerste levensbehoefte. Als jij meerdere keren per dag in deze behoefte voorziet, kun je het bijtgedrag sturen en zal jouw pup rustiger zijn. Kauwen is namelijk ook een manier om te ontspannen voor je hond. Tijdens het kauwen maken de hersenen endorfine aan, het stofje dat een ontspannen gevoel geeft. Dus als je puppy erg druk is en je wilt dat hij gaat slapen, geef hem dan een lekker kauwbot of een gevulde Kong om hem te helpen rustig te worden.
Tip: je kunt prima een deel van de dagelijkse portie brokjes gebruiken als vulling voor de Kong. Je kunt de brokjes weken met water of er een beetje griekse yoghurt bij doen zodat ze lekker blijven plakken in de Kong.
Bijten tijdens het tandjes wisselen
Pups hebben eerst een melkgebit en wisselen naar hun volwassen gebit als ze tussen de 4 en 7 maanden oud zijn. Tijdens het tandjes wisselen kunnen ze daar behoorlijk wat last van hebben. Vaak zie je dat pups in deze periode extra veel bijten. Het tandjes wisselen doet namelijk pijn, en bijten helpt de pijn te verzachten. Jij kunt je pup hierbij helpen door hem genoeg kauwmaterialen te geven. Zo heeft jouw pup een uitlaatklep voor het bijten en blijven je meubels en jij gespaard. Je kunt hierbij voor allerlei verschillende materialen gaan. Te denken valt aan bijtringen, kauwbotten, een gevulde Kong, flostouwen etc. Je kunt dit kauwmateriaal ook eerst in de koelkast of vriezer leggen, de kou helpt tegen de pijn.
Let op met kauwmaterialen die erg hard zijn! Denk daarbij aan materialen zoals hertengewei, yakstaven of echte botten en knoken. Daar is het gebit van jouw pup namelijk nog niet sterk genoeg voor. En je wilt natuurlijk niet dat je pup zich bezeerd of zijn gebit beschadigd doordat er een tand of kies afbreekt. Geef dan liever kauwbotjes die iets zachter zijn, zoals een gedroogd konijnenoor, kippenpoten of eendennek.
Mijn puppy blijft maar bijten
Wat je niet moet doen bij bijtgedrag van je puppy:
- Een bijtende pup corrigeren of het bijten bestraffen
- Boos worden op je puppy als hij bijt
- Dingen afpakken van je pup
- Je pup wegduwen of zelf je handen wegtrekken
- Stoeispelletjes spelen met je handen
- Jouw pup zonder toezicht alleen laten met je spullen
Wat je wel mag doen om het bijtgedrag van je puppy te beperken:
- Zorgen dat je pup genoeg slaapt
- Je pup dagelijks laten knagen op een goed kauwbot
- Zorgen dat je pup voldoende kauwmateriaal heeft
- Je hond laten spelen met een speeltje
- Zorgen voor voldoende fysieke en mentale uitdaging voor je pup
Heb je vragen over het bijten van je puppy?
Er komt aardig wat kijken bij het opvoeden van een puppy. Het bijtgedrag van pups kan eigenaren soms tot wanhoop drijven. Je puppy het bijten afleren is heel lastig. Maar met de tips uit deze blog kun jij het bijten van je pup wel beter doseren en bijsturen. Geef je pup de kans om te leren en de wereld te ontdekken. Geniet samen van deze bijzondere tijd! Door je pup consequent en liefdevol te begeleiden tijdens dit leerproces bouwen jullie een fijne vertrouwensband op. Kunnen jij en je pup wel wat extra hulp gebruiken, met je puppy het bijten afleren of andere puppystreken? Tijdens de puppytrainingen help ik jullie graag op weg. Wil jij meer informatie lezen voor een goede start met je pup? Lees dan vooral mijn blogs over de eerste dagen met je pup in huis en de socialisatiefase.
Een puppy bijten afleren, hoe pak je dat aan? – Doggo.nl