Een zwarte herderpup speelt met een balletje.

3 verantwoorde balspellen voor jou en je hond

Inhoud van deze blog:

Veel honden zijn dol op ballen en balspelletjes. De meeste mensen gooien de bal voor hun hond. In mijn blog ‘Ballen gooien met je hond, een leuk spel of beter niet doen?’ heb ik je uitgelegd wat de nadelen zijn van ballen gooien met je hond. Zoals je daar kunt lezen zijn dat er nogal wat. Zo zorgt achter ballen aan rennen voor heel veel stress in je hond z’n lijf en in z’n kop en loop je het risico een ballenjunk te creëren. Honden die achter ballen aan rennen komen daarna vaak veel moeilijker tot rust. Daarnaast is het fysiek heel belastend voor je hond om achter ballen aan te rennen. Oftewel: ballen gooien met je hond kun je maar beter niet doen, in het belang van je hond. Maargoed, jouw hond vindt zijn bal wel echt heel leuk..

Helemaal niet meer met de bal spelen met je hond?

Heeft jouw ballengek dan gewoon dikke vette pech of zijn er ook nog andere manieren om wél verantwoord met de bal te spelen samen? Als je alleen maar ballen gooit voor je hond doe je je hond mentaal echt tekort. Honden zijn intelligente dieren en ze houden ervan om uitgedaagd te worden. Gelukkig kun je wel op een andere manier met de bal spelen met je hond. Weet je dat snuffelen voor je hond tien keer zo vermoeiend is als rennen? Daarbij daag je je hond mentaal meer uit en fysiek wat minder. Zo ben je echt in contact met je hond en maak je je hond lekker moe en voldaan, maar minimaliseer je de kans op blessures. Wel zo leuk voor jullie allebei. Hieronder leg ik je uit welke balspellen je samen met je hond kunt spelen.

Deze hond zit te wachten tot hij mag spelen met zijn bal.

Balspel 1: Wait for it

Bij dit balspel gooi je de bal wel, maar laat je je hond er niet meteen achteraan rennen. Je laat je hond wachten totdat de bal stil ligt en geeft vervolgens je hond toestemming om deze te gaan halen. Zodra de bal stil ligt zal jouw hond zijn neus gaan gebruiken om de bal terug te vinden. Zo voorkom je het najagen en alle nadelen die daarbij horen. In plaats daarvan maak je er een zoekspelletje van voor je hond, waarmee je hem mentaal uitdaagt. Dat wachten terwijl jij de bal gooit is ook meteen een oefening in zelfbeheersing voor je hond. Win-win dus!

Balspel 2: Search for it

Een ander spel met de bal is om deze te gaan verstoppen. Hiervoor laat je je hond ergens wachten, terwijl jij de bal gaat verstoppen. Als je terug komt geef je je hond toestemming om zijn bal te gaan zoeken, of het commando ‘zoek’. Uiteraard bouw je bij dit spel de moeilijkheidsgraad geleidelijk op. Eerst ‘verstop’ je de bal nog in het zicht, zodat jouw hond leert begrijpen wat de bedoeling van dit spel is. Later kun je de bal steeds moeilijker gaan verstoppen en het zoekgebied vergroten. Ook bij dit spel moet jouw hond zichzelf beheersen tijdens het wachten. En naarmate je de bal beter verstopt wordt de mentale uitdaging groter en heeft je hond concentratie en doorzettingsvermogen nodig.

Een hond die met een voetbal in zijn bek loopt

Balspel 3: Work for it

Dit spel is een variant op de voorgaande oefeningen. We gaan de zelfbeheersing en het denkvermogen van jouw hond nog wat meer op de proef stellen. Jouw hond mag weer wachten, terwijl jij zijn bal weggooit of verstopt. Vervolgens ga je hem eerst om een simpele opdracht vragen, kies hierbij voor een commando wat hij al goed kent. Zodra jouw hond deze opdracht heeft uitgevoerd, geef je hem de toestemming om de bal te zoeken. Een voorbeeld: jouw hond zit te wachten terwijl jij de bal verstopt, en als je terug komt vraag je hem eerst om te gaan liggen. Pas als hij is gaan liggen mag hij de bal gaan halen. Je gebruikt de activiteit (het halen van de bal) dan als beloning voor het uitvoeren van de opdracht. En geloof het of niet: de meeste honden vinden dit hartstikke leuk om te doen! In mijn blog ‘Waarmee beloon ik mijn hond‘ leg ik je uit hoe dit principe werkt.

Een beetje variatie houdt het leuker

Je kunt met de spellen hierboven eindeloos blijven variëren. Je kunt de opdrachtjes die je je hond geeft afwisselen en steeds iets moeilijker maken. Ook kun je je hond leren langer te werken voordat hij uiteindelijk zijn beloning (de bal) mag gaan halen. Ben lekker creatief en bedenk nieuwe puzzels voor je hond. Uiteindelijk draait het niet om de bal maar om de interactie tussen jou en je hond.

Veel plezier samen!

Kun jij wel wat hulp gebruiken met het gedrag van je hond? Kijk dan onder privéles wat ik voor jullie kan betekenen. Ben je op zoek naar meer mentale uitdaging voor je hond? In mijn blog ‘wat is mantrailen‘ leg ik je uit wat speuren met je hond inhoudt én waarom het zo’n leuke activiteit is om samen te doen.

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs