Er bestaan enorm veel verschillende hondenrassen. Wat voor hond past er bij jou?

Wat voor hond past bij mij?

Inhoud van deze blog:

Je overweegt om een hond te nemen. Maar jij wilt een bewuste keuze maken en weten wat je in huis haalt. Want een goede match tussen hond en eigenaar is ontzettend belangrijk. Daarvoor heb je meer nodig dan een hond met een schattig uiterlijk, of eentje die zo mooi matcht met je interieur. In mijn blog wat is hondenwelzijn lees je meer over wat een hond nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn. Wat voor hond past er nu bij jou? In dit artikel bespreek ik alle overwegingen die je moet maken om te kunnen beslissen welke hond het beste bij jou past.

Waarom wil je een hond nemen?

Voordat je de juiste hond kunt kiezen, is het belangrijk om eens na te denken over waarom je eigenlijk een hond wilt nemen. Deze vraag is van essentieel belang omdat het de basis vormt voor je beslissing en de relatie die je met je toekomstige harige metgezel zult hebben. Honden zijn populaire huisdieren omdat ze vaak onvoorwaardelijke liefde, gezelschap en loyaliteit bieden. De meest gehoorde redenen om een hond te nemen zijn:

  1. Gezelschap: honden zijn sociale dieren en als eigenaar kun je een hechte band met je hond opbouwen. Ze zijn altijd blij om je te zien en houden je maar wat graag gezelschap.
  2. Lichaamsbeweging: honden dwingen je om actief te blijven. Honden hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig en wandelen in de buitenlucht is niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jouw gezondheid.
  3. Veiligheid: al eeuwenlang worden honden ingezet als waakhond. Ze kunnen een waarschuwingssysteem zijn voor ongewenste bezoekers en hun eigenaren een gevoel van veiligheid bieden. Wist je dat inbrekers huizen met honden vaak overslaan?
  4. Ondersteuning: uit onderzoek blijkt dat honden emotionele ondersteuning kunnen bieden aan hun eigenaren in moeilijke tijden. Ze lezen niet alleen de gemoedstoestand van hun eigenaar maar kunnen hier ook op reageren. Het is niet voor niks dat er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt wordt van hulphonden.
  5. Vriendschap: de band die je met je hond vormt, kan een levenslange vriendschap worden. Honden hebben de kracht om diepe en betekenisvolle relaties met mensen op te bouwen.

Als je weet waarom je een hond wilt nemen, zal dit je helpen bij het bepalen van welk type hond het beste bij jou past. Een goed begrip van je motivaties zal bijdragen aan een sterke en gezonde relatie tussen jou en je toekomstige viervoeter.

Om te weten wat voor hond het beste bij jou past is het belangrijk om je van tevoren te verdiepen in jouw wensen en mogelijkheden, en te kijken naar de eigenschappen van verschillende typen honden.
Weet jij wat voor hond het beste bij jou past? Het vinden van de juiste match is heel belangrijk.

Wat wil je met je hond gaan doen?

Wil jij een hond om hiermee leuke activiteiten te kunnen ondernemen? En heb je al een bepaalde activiteit of hondensport in gedachten? Dan kun je hier rekening mee houden in de keuze voor een bepaald type hond. Want als je graag behendigheid wilt gaan doen dan heb je een ander soort hond nodig dan voor bijvoorbeeld waterwerk. En wil je jachttraining gaan doen dan kom je toch al gauw uit op een jachthond, terwijl obedience of speuren met vrijwel iedere hond gedaan kan worden.

Wat voor hond past bij mijn levensstijl?

Een hele belangrijke overweging bij het kiezen van een hond is jouw eigen levensstijl en activiteitsniveau. Ben je een actief persoon die houdt van wandelen en veel tijd buiten doorbrengt? Of ben je meer het type dat geniet van een rustiger leven met minder fysieke inspanning? Of heb je een druk gezin met heel de dag spelende kinderen in huis? Bij deze verschillende levensstijlen passen verschillende type honden.

Het is van cruciaal belang dat het energieniveau van je toekomstige hond in lijn is met dat van jou. Want hoewel iedere hond dagelijks beweging en mentale uitdaging nodig heeft, zijn er wel grote verschillen tussen verschillende typen honden.

Het verschil tussen een werklijn en een showlijn hond

Heb je wel eens van de term werklijn gehoord? Bij sommige hondenrassen wordt er onderscheid gemaakt tussen werklijnen en showlijnen. Zoals de naam al suggereert worden de honden uit een werklijn gebruikt om mee te werken. Om hun werk uit te kunnen voeren moeten deze honden gezond zijn en de juiste eigenschappen bezitten voor het werk waarvoor ze gebruikt worden. Uithoudingsvermogen, kracht, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid of juist samenwerkingsvermogen zijn eigenschappen die daarbij nodig zijn. Een hond uit werklijnen is vaak actiever en heeft meer uitdaging nodig, en is daardoor soms minder geschikt als huishond. Het uiterlijk van een hond is voor het werk ondergeschikt. Bij showlijnen zie je juist dat er sterker op het uiterlijk van de honden wordt gelet, en minder op de werkeigenschappen.

Heel belangrijk dus, om bij het uitzoeken van een hond die bij jou past rekening te houden met zijn afstamming. Is het een werkhondenras? Informeer dan altijd of het om een werklijn of een showlijn gaat, en naar wat er bekend is over de ouders en voorouders van je hond en of hiermee gewerkt wordt.

Welk formaat hond past bij mij?

De grootte van de hond is een andere factor om te overwegen. Welk formaat hond past het beste bij jou? Als je in een klein appartement in de binnenstad van Den Bosch woont, is een kleinere hond een logischere keuze. Jouw hond heeft immers ook een eigen plek (zoals een bench) nodig en daar moet wel genoeg ruimte voor zijn. Woon je zoals ik in een ruime woning met een tuin in Drunen, dan kun je gemakkelijker een groter ras overwegen. Natuurlijk kun je ook zonder tuin een grote hond nemen, maar dan zul je wel meer naar buiten moeten met je hond.

En past de hond in jouw vervoersmiddel naar keuze? Je zou niet de eerste hondeneigenaar zijn die een grotere auto moet kopen om zijn grote hond comfortabel te kunnen vervoeren.

Denk ook na over je eigen fysieke vermogens. Ben jij sterk genoeg om een hond van 40 kilo in bedwang te houden als deze een keer trekt aan de riem? En als je op een appartement woont en de lift doet het niet, kun jij je hond dan de trap op dragen? Natuurlijk heb je geen glazen bol, maar denk vast na over de toekomst: een hond heb je niet voor even, maar voor heel zijn leven.

Wat voor hond past bij mijn gezinssituatie?

Als je een gezin hebt, moet je ook rekening houden met de behoeften van de andere gezinsleden. De ene hond kan beter omgaan met de vele prikkels van gillende en spelende kinderen dan de andere. Zo zal een drukke actieve hond eerder mee gaan in de chaos, terwijl een rustige stabiele hond zich misschien terug trekt en zijn eigen ding doet. Sommige hondenrassen staan bekend om hun geduld en vriendelijkheid jegens kinderen. Dat wil echter niet zeggen dat het altijd maar goed gaat! Houdt altijd toezicht als honden en kinderen bij elkaar in de buurt zijn.

Sommige honden zijn van nature erg terughoudend naar mensen die niet bij het eigen gezin horen. Heb jij een druk sociaal leven en komen er veel bezoekers over de vloer, dan is dit type hond niet geschikt voor jou. Vooral met de berghondentypes die vanuit het buitenland naar Nederland worden gehaald gaat dit helaas regelmatig mis. Deze eigenschappen zitten verankerd in het DNA en daar kan geen opvoeding of training tegenop.

Welk hondenras past bij mij?

Ja Marjan, maar welk hondenras past nu het beste bij mij? Daar kan ik je zo geen antwoord op geven. Welke hond het beste bij jou past hangt onder meer af van jouw situatie en verwachtingen, en van de hond. Sowieso is iedere hond een uniek individu. Maar binnen een bepaald ras zie je wel overeenkomstige trekjes, dit noemen we raseigenschappen.

Elk hondenras heeft zijn eigen unieke eigenschappen en temperament. Deze eigenschappen zijn, door er over vele generaties op te selecteren, diep verankerd in hun DNA. Sommige rassen zijn heel erg baasgericht, andere rassen zijn zelfstandiger. Het ene ras heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct, terwijl weer een ander ras bekend staat om zijn waakzaamheid. De keuze is enorm: er bestaan ruim 300 verschillende hondenrassen! Doe grondig onderzoek naar de specifieke eigenschappen van rassen om te zien welke het beste bij je past. Op de website van het LICG vind je een overzicht van de verschillende rasgroepen en welke eigenschappen de honden uit zo’n rasgroep met elkaar gemeen hebben. Ook in deze brochure van de Raad van Beheer vind je informatie over de verschillende rasgroepen en op de website houdenvanhonden.nl vind je alle in Nederland erkende rassen terug.

Hoe weet ik zeker of dit ene ras bij me past?

Heb je interesse in een hond van een bepaald ras? Kijk dan eens bij de betreffende rasvereniging. Hoe omschrijven zij de eigenschappen van het ras? Geven ze uitleg over de minder leuke kanten van het karakter en hoe daarmee om te gaan? Vaak staat er ook een activiteitenkalender op de site. Kijk of je langs kunt gaan bij zo’n activiteit om verschillende honden van dit ras van dichtbij te ervaren. Vraag aan eigenaren van een hond van dit ras wat de leuke en minder leuke eigenschappen van hun hond zijn. Zo kom je erachter of dit hondenras ook in de praktijk aan jouw verwachtingen voldoet en bij je past.

Ik wil geen rashond maar een kruising

Misschien wil jij geen rashond maar kies je wel voor een kruising. Vroeger noemden we dit vuilnisbakjes, vaak ontstaan uit ‘oeps-nestjes’. Tegenwoordig worden er bewust hondenrassen met elkaar gekruist en zijn er vele designerkruisingen te krijgen. Ook hierbij is het belangrijk dat je onderzoek doet naar de rassen die gebruikt zijn voor de kruising die je op het oog hebt. Jouw kruising kan namelijk de eigenschappen van beide rassen in zich hebben. Vaak is het bij kruisingen van tevoren lastig te voorspellen welke raseigenschappen de overhand krijgen. Daarom is het belangrijk om hier vooraf meer over te weten: zo kun jij een bewuste afweging maken of die eigenschappen wel bij jou passen.

Is een kruising gezonder dan een rashond? Nee, niet altijd! Hoewel sommige rashonden flinke gezondheidsproblemen hebben, is een kruising niet per definitie gezonder. Want als je twee honden van verschillende rassen maar met hetzelfde gezondheidsprobleem kruist, wordt dat probleem gewoon doorgegeven. Het is daarom altijd belangrijk dat de ouderdieren gezondheidstesten ondergaan. Ja, ook bij een kruising of gelegenheidsnestje. Welke testen belangrijk zijn verschilt per ras.

Gedrag dat in het DNA verankerd zit

Zoals hierboven al beschreven zijn er ontzettend veel hondenrassen. Deze rassen zijn door mensen gecreëerd. Van oudsher hadden honden vaak een bepaalde functie en werden ze gehouden omdat ze nuttig waren. Er werd verder gefokt met de honden die het beste in staat waren om hun functie uit te voeren oftewel er werd geselecteerd op bepaalde (werk-)eigenschappen. Deze eigenschappen liggen daarom diep verankerd in het DNA van de hond. En dat zie je terug in het gedrag van de hond. Natuurlijk hebben socialisatie en opvoeding ook veel invloed op het gedrag van een hond, maar uiteindelijk moet je het wel doen met de bouwstenen die je voor je hebt.

Een hond is een hond. En daarom vertoont hij gedrag dat past bij een hond. Niet al het hondengedrag is maakbaar. Honden blaffen bijvoorbeeld. Ja, dat kunnen ze allemaal. Maar er zijn ook honden die makkelijker tot blaffen overgaan dan andere honden, bijvoorbeeld omdat hun functie van oudsher was om te waarschuwen voor indringers. Of omdat ze gebruikt werden voor de jacht en moesten blaffen als ze wild roken. Dit is niet iets wat je af kunt leren of eruit kunt trainen als je dit type hond hebt. Natuurlijk kun je in je opvoeding er wel rekening mee houden. Maar om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat je je vooraf verdiept in het gedrag dat hoort bij het type hond waar je voor kiest.

Wat voor hondenvacht past bij mij?

Hoeveel tijd wil jij besteden aan vachtverzorging bij je hond?

Hou jij van een schoon huis en heb je een hekel aan hondenharen? Kies dan voor

a) geen hond of

b) een hondenras dat erom bekend staat niet veel en/of vaak te verharen.

Sommige honden vereisen meer vachtverzorging dan andere, bijvoorbeeld omdat ze lang haar hebben of een dichte vacht. Bij bepaalde honden vereist de verzorging van de vacht dagelijks of wekelijks uren werk om te voorkomen dat ze pijnlijke klitten krijgen. Kun en wil jij hier wel de tijd aan besteden? Zo niet kies dan voor een hond met een vacht die minder onderhoud nodig heeft.

Andere honden verharen weer heel veel. Vooral de honden met kort haar kunnen haren verliezen die lastig te verwijderen zijn in huis.

Heb jij een allergie voor hondenhaar? Van sommige honden(rassen) wordt beweerd dat ze hypoallergeen zijn. Helaas is dit niet waar! Laat je niet misleiden door verkooppraatjes die anders beweren. Voor je het weet heb je een geweldige hond in huis maar speelt je allergie toch op. En dan sta je voor een onmogelijke keuze. De zogenoemde hypoallergene hond verhaart simpelweg bijna niet, waardoor de kans dat je allergie opspeelt kleiner is. Dat niet verharen heeft ook een keerzijde: er staat vaak wel extra vachtverzorging tegenover. In dit artikel lees je hoe het precies zit: De mythe van de hypoallergene hond – Doggo.nl

Welke leeftijd hond past bij mij?

Ga je voor een puppy of bied jij een al wat oudere hond een mooi leven? Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en overwegingen. Schaf je een puppy aan bij een fokker dan kun je zelf zorg dragen voor de socialisatie en opvoeding van je hondje. Maar dit kost ook de nodige tijd en moeite. Puppy’s zijn druk, ze bijten en moeten alles nog leren. Heb jij daar zin in?

Je kunt er ook voor kiezen om een hond te adopteren, bijvoorbeeld uit het asiel. Niet alleen bied je dan een hond een nieuwe kans op een mooi leven, maar je hoeft ook niet helemaal op 0 te beginnen met de opvoeding zoals bij een pup. Dat wil niet zeggen dat honden uit het asiel nooit gedrag hebben waar je mee aan de slag zult moeten. Sommige honden komen inderdaad in het asiel terecht vanwege gedragsproblemen, andere honden zitten daar puur omdat ze pech hebben gehad.

Tegenwoordig zijn er ook verschillende stichtingen actief die honden vanuit het buitenland halen om ze in Nederland een kans op een beter leven te bieden. Helaas hoor ik nog wel eens dat mensen liever een hond uit het buitenland adopteren dan een hond uit het asiel, want asielhonden ‘hebben een rugzakje’. Vergis je niet: honden uit het buitenland kunnen dit ook hebben! En een hond die ergens op het platteland op straat geleefd heeft, kan veel moeite hebben om te wennen in onze drukke samenleving. Laat je dus altijd goed informeren voor je een hond adopteert. En ben eerlijk: kun jij die hond bieden wat hij nodig heeft? Zo voorkom je teleurstelling, niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor de hond.

Wat voor hondje past bij mijn portemonnee?

Tja deze klinkt misschien heel stom. Maar honden kosten geld. De aanschaf van een rashond van een erkende fokker kost een stuk meer dan de hond die je adopteert uit het asiel. Maar de aanschafkosten van een hond zijn nog maar het begin van alle kosten. Hondenvoer is ook niet gratis. En een grote hond eet nu eenmaal een stuk meer dan een kleine hond. Ook voor hondenkussens, speeltjes en halsbanden geldt: groter = duurder. En wat denk je van de trimsalon? Heeft jouw hond een lange vacht die regelmatig bijgewerkt moet worden en kun je dit niet zelf, dan moet je rekening houden met de kosten van de trimmer.

Ook de gezondheid van je hond is van invloed op het financiële plaatje. Want zodra jouw hond iets komt te mankeren begint de kassa te rinkelen bij de dierenarts. Geen enkele fokker of verkoper kan jou garanderen dat je hond nooit ziek wordt. Maar feit is wel dat sommige rassen behoorlijk wat gezondheidsproblemen hebben. En op het moment dat jouw hond medicatie nodig heeft of geopereerd moet worden, dan zal een grotere hond meer kosten met zich meebrengen dan een klein hondje.

Tegenwoordig kun je je huisdier ook verzekeren voor medische kosten. Je betaalt dan iedere maand een premie, maar onverwachte dierenartskosten kunnen gedekt worden door de verzekering. Kijk vooraf goed naar de dekking van deze verzekering. Veel erfelijke of rasgebonden aandoeningen kun je namelijk niet mee verzekeren.

Verdiep jezelf goed in de raseigenschappen voordat je voor een hond van dat ras kiest. Passen die eigenschappen bij jou?

Een hond kiezen op basis van zijn uiterlijk

Valt het je op dat ik hierboven vooral hele praktische argumenten heb genoemd? Dat klopt. Want natuurlijk mag je een voorkeur hebben voor een bepaald type hond of een bepaald uiterlijk. En misschien wil je wel heel graag een bepaalde vachtkleur. Maar uiteindelijk zijn de factoren die ik hierboven heb genoemd vele malen belangrijker voor een goede match dan het uiterlijk van de hond. Verdiep je dus goed in de eigenschappen die jou aanspreken en begin je zoektocht naar een geschikte kameraad van daar uit.

Wat voor hond past bij mij: de perfecte match

Het kiezen van de juiste hond voor jou is een belangrijke beslissing waar je goed over na moet denken. Het draait allemaal om het vinden van de perfecte match, zodat zowel jij als je nieuwe viervoeter een gelukkig leven samen kunnen leiden. Het belangrijkste is dat je een hond vindt die past bij jouw levensstijl, behoeften en voorkeuren. Als hondentrainer ben ik goed uitgerust om jou te begeleiden bij het maken van deze belangrijke keuze. Of je je nu nog aan het oriënteren bent of al een ras of nestje pups op het oog hebt. Heb je hulp nodig of twijfel je over je keuze, neem dan gerust contact met mij op.

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs