Voor niets gaat de zon op.. Als wij willen dat onze honden bepaald gedrag vertonen dan zullen we dat moeten belonen. Als het gedrag iets positiefs oplevert, zal de hond dat gedrag vaker uitvoeren. Wij werken voor ons salaris en dat is bij honden niet anders. Een beloning is het salaris van je hond. En voer is met uitstek geschikt om je hond te belonen. In mijn blog waarmee beloon ik mijn hond lees je welke beloningen je nog meer in kunt zetten om gedrag van je hond te bekrachtigen.
In mijn lessen werk ik veel met lekkers voor de hond als beloning. Waarom? Omdat vrijwel alle honden wel iets willen doen voor eten. Daarnaast kan je hond een klein koekje snel opeten zodat je daarna weer vlot door kunt gaan.
Maar het maakt wel uit wát voor voer je dan gebruikt. De ene beloning is de andere niet.. Aangezien de neus het belangrijkste zintuig is van de hond zal een goede voerbeloning zijn neus prikkelen. Een goede voerbeloning stinkt! Daar houden wij niet zo van, maar onze honden wel.
Smaken verschillen
Net zoals wij mensen hebben ook onze honden zo hun individuele voorkeuren. Zo is de ene hond heel kieskeurig in wat hij lekker vindt, terwijl de ander vrijwel alles eet wat hij krijgt. Toch kun je aan de manier waarop jouw hond reageert wel merken of hij iets oké, lekker of heeeeel erg lekker vindt.
De gemiddelde hond vindt zijn eigen brokken best oké, maar zal bij een koekje net wat gretiger zijn en er meer voor over hebben. En als er worst in het spel is, is hij niet bij je weg te slaan. Als eigenaar is het handig als je een lijstje kunt maken van dingen die je hond lekker vindt. Op nummer 1 komt iets wat hij ´wel oké´ vindt en op nummer 10 iets wat hij echt súperlekker vindt.
Ter inspiratie is dit het lijstje van mijn eigen hond, Lizzy:
- brokken
- droge koekjes (botjesmix)
- blauwe bessen
- vleesstrips kip
- kauwsticks rund
- sprotjes
- stukjes gedroogde runderlong
- frikandel
- hondenworst
- kaas
De invloed van de omgeving
Als jij je hond wilt belonen met voer is je omgeving een belangrijke factor. De omgeving is van invloed op welke beloning je nodig hebt voor je hond. Thuis in je vertrouwde omgeving zal jouw hond wel willen werken voor zijn brokken of een koekje. Maar buitenshuis zijn al die interessante luchtjes misschien wel belangrijker voor je hond dan dat droge koekje.. Heb je echter iets superlekkers zoals worst bij je, dan zijn de geurtjes ineens minder belangrijk!
Hoe groter de afleidingen, hoe moeilijker het is om de aandacht van je hond te krijgen. Om met deze afleidingen te kunnen concurreren, zul je een extra waardevolle beloning moeten gebruiken. Ook hier kun je weer een rapportcijfer aan koppelen: een makkelijke omgeving met weinig afleidingen (bijv. thuis in de woonkamer) is een 1, een omgeving waar jouw hond veel afleiding ervaart (zoals het losloopgebied met andere honden) een 10. Die moeilijkheidsgraad van de omgeving is natuurlijk per hond verschillend en door training kan een situatie die eerst lastig voor jullie was later minder uitdagend zijn.
En hier komt dat lijstje van beloningen dat we net gemaakt hebben weer om de hoek kijken. Want hoe moeilijker de omgeving waarin je bent, hoe groter de waarde van jouw beloning moet zijn. Ben je in een omgeving met moeilijkheidsgraad 1, dan is een beloning die een 1 of 2 scoort voldoende voor jouw hond. Maar een lastige situatie die een 8 scoort qua moeilijkheid, daar zul je misschien wel een waarde 9 of 10 nodig hebben als beloning. Oftewel: hoe meer concurrentie je hebt van je omgeving, hoe lekkerder het voer moet zijn als jij je hond daarmee wilt belonen!
In het dagelijks leven
In het dagelijks leven is het vaak moeilijk om in te schatten in welke situaties je terecht komt met je hond. Jullie ontspannen wandeling met weinig afleidingen kan ineens een stuk lastiger worden als er plots een andere hond om de hoek komt. Daarom is het handig als je verschillende beloningen bij je hebt. Een gewone beloning, een iets lekkerdere beloning én iets superlekkers. Dan ben jij op alles voorbereid en in iedere situatie de allerbelangrijkste voor je hond!
Tenslotte
Misschien herken je het wel: je bevindt je in een lastige situatie en jouw hond neemt ineens geen voer meer aan. Tja, daar sta je dan met je rosbief. Meestal gebeurt dit in situaties waarin jouw hond het heel spannend vindt of angstig is. Hij bevindt zich dan in een stressvolle situatie. Stress kan er namelijk voor zorgen dat een hond geen voer meer aanneemt. Als je de afstand kunt vergroten en je hond meeneemt uit die situatie kan je hond weer ontspannen en zich focussen op jou en het lekkers.
Ben je bang dat je hond te dik wordt door al dat lekkers? Gebruik dan (een deel van) zijn dagelijkse portie voer als beloning, eventueel gemengd met ander lekkers. Zo voorkom je dat je hond een heleboel extra voedingsstoffen binnen krijgt. Pluspunt: de meeste honden werken graag voor hun voer. Dat is toch ook veel leuker dan zo’n saaie bak met brokken.