Inhoud van deze blog:

Ik krijg regelmatig de vraag wat er beter is om te gebruiken voor je hond: een halsband of een tuig. Iedere eigenaar wil natuurlijk het beste voor zijn of haar hond! Maar je hoort zoveel tegenstrijdige verhalen dat je niet meer weet waar je goed aan doet. En dan is er ook nog zo’n enorm aanbod om uit kiezen. Om je daarmee te helpen heb ik deze blog geschreven. Ik leg je uit wat de voor- en nadelen zijn van zowel halsband als tuig. Zo kun jij de beste keuze maken voor je maatje.

Wandelen zonder trekken

De meest genoemde klacht van hondeneigenaren is dat hun hond zo trekt aan de riem. Ongeacht welk materiaal je gebruikt, is het belangrijk om je hond te leren om netjes naast je te lopen aan de riem, zonder spanning op de lijn. De druk van de riem kan letsel veroorzaken bij je hond, of je nu een halsband of een tuigje gebruikt. Daarnaast willen eigenaren zélf ook nog wel eens een flinke ruk aan de lijn geven. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans op blessures!

Vaak gaan baasjes dan op zoek naar materialen die ervoor zorgen dat hun hond niet meer KAN trekken. Dan kom je al gauw uit op hulpmiddelen als anti-trektuigen, halti’s of sliplijntjes hoog in de nek van je hond. Dit zijn quick-fixes waar je hond niks van leert en met een grote kans op serieuze blessures als ze toch trekken. Ik raad het gebruik van deze materialen dan ook af, tenzij je ze alleen tijdelijk (onder begeleiding van een professional) als hulpmiddel gebruikt terwijl je met je hond traint om te leren wandelen zonder trekken.

De enige échte oplossing is om je hond te leren dat trekken niets oplevert zodat hij niet WIL trekken. Deze oplossing vereist wel de nodige training. Dat betekent consequent en geduldig oefenen met je hond. Het resultaat is een hond waarmee je lekker ontspannen kan lopen. Ongeacht of jouw hond nu een tuig of een halsband draagt..

Halsbanden

Deze labrador heeft een halsband om.

Halsbanden zijn er in allerlei soorten en maten. Een halsband om de nek van je hond geeft jou als eigenaar een stukje controle. Veel honden dragen daarom permanent een halsband. Zo kun je je hond altijd even vastpakken als dat nodig is. Daarnaast belemmert een halsband je hond niet in zijn bewegingen. En als je hond los loopt dan loopt hij met een halsband – in tegenstelling tot met een tuig – vrijwel geen risico om ergens achter te blijven haken. Halsbanden zijn meestal gemakkelijk aan te trekken, je kunt ze zo vastklikken of over het hoofd van je hond heen schuiven.

Een halsband geeft pas druk op de nek als de hond (of de eigenaar!) aan de riem trekt. Hoe smaller de halsband, des te meer druk er op één punt wordt uitgeoefend. Een bredere halsband verdeelt deze druk beter (maar hij mag natuurlijk niet zo breed zijn dat hij in de weg zit als de hond zijn hoofd wil buigen).

De nadelen van een halsband

Het grote nadeel van halsbanden is dat ze letsel kunnen veroorzaken doordat er druk wordt uitgeoefend op de nek. Iedere ruk aan de lijn vormt daarmee een risico. Hieronder zet ik die risico’s voor je uiteen:

  • Je hond kan nekletsel oplopen, variërend van blauwe plekken tot hoofdpijn of zelfs neurologische klachten. Ook kan de luchtpijp beschadigd raken, evenals het strottenhoofd.
  • Druk op de nek door de halsband beperkt de bloedtoevoer naar het hoofd. Honden kunnen hierdoor oor- en oogproblemen krijgen. De zogeheten oogboldruk (intra-oculaire druk) stijgt aanzienlijk als er druk wordt uitgeoefend door de halsband. Met name voor honden die last hebben van dunne hoornvliezen, glaucoom of oogletsel betekent dit een verhoogd risico.
  • De schildklier bevindt zich in het gedeelte van de nek waar de halsband loopt en kan beschadigd raken als hier teveel druk op uitgeoefend wordt.
  • De zenuwen die naar de voorpoten lopen kunnen aangetast raken door de druk die een halsband uitoefent wanneer er aan de lijn getrokken wordt.

Ik wil graag nogmaals benadrukken dat een halsband pas druk op de nek geeft als er wordt getrokken aan de lijn. Dit geldt dus voor trekken door zowel de hond als de eigenaar..

Tuigen

Tegenwoordig is er een heel scala aan tuigjes te koop, van allerlei verschillende materialen, diverse modellen en met bepaalde functies. Het grote voordeel van een tuigje is dat het geen druk op de nek van je hond veroorzaakt en daarmee geen risico geeft op de hierboven genoemde lichamelijke klachten. Tenminste, als het een goed passend tuig is. En daar gaat het nog wel eens mis. Op de bijgevoegde foto’s zie je mijn hond Lizzy met 4 verschillende tuigen aan. Slechts 1 van deze tuigjes past haar goed, de rest is te klein of heeft een verkeerde pasvorm voor haar.

Een afbeelding van mijn hond Lizzy waarop ze verschillende tuigjes draagt. Maar eentje heeft er de juiste maat en pasvorm.

Een goed passend tuig, waar moet je op letten?

Heeft jouw hond een tuig aan dat niet goed past, dan kan dat ook weer voor pijn en fysieke problemen zorgen. Waar je op moet letten is het volgende:

  • Alleen als de band aan de voorkant over het borstbeen van je hond loopt wordt de hals van je hond ontzien. Zit deze band te hoog dan loopt je hond dezelfde risico’s bij trekken aan de lijn als wanneer hij een halsband draagt.
  • Als een tuig te strak zit of te klein is kan het gaan schuren op de borst of snijden in de oksels.
  • Het materiaal van het tuig is ook belangrijk. Ruwe, stugge banden kunnen je hond pijn doen.
  • Is het tuig te groot dan gaat het scheef zitten.
  • Bij tuigen met een horizontale borstband loopt de band van het tuig over het schouderblad van de hond, wat ervoor zorgt dat hij beperkt wordt in zijn bewegingen.
  • Bij tuigen waarbij je de riem aan de voorkant van het tuig bevestigd (de zogenoemde anti-trektuigen) zal de hond schuin gaan lopen omdat de riem aan een kant voor zijn borst langs loopt. Dit onnatuurlijke looppatroon kan voor lichamelijke klachten zorgen.
  • Bij sommige tuigjes kan de hond eruit ontsnappen.

Kies je voor een tuig dan zul je moeten gaan passen met je hond. Oftewel: neem je hond mee naar de dierenwinkel en probeer verschillende tuigjes uit om het juiste model voor jouw hond te vinden.

De nadelen van een tuig voor je hond

Daarnaast is een nadeel van een tuig voor je hond dat deze vaak wat lastiger aan te trekken zijn dan een halsband. Ook hierin zijn er weer veel verschillen tussen de diverse modellen. Sommige tuigen zijn eenvoudig om te klikken, andere moeten over het hoofd heen geschoven worden, en bij weer een ander moet de hond er met zijn pootjes in gaan staan om het tuig aan te trekken. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je voor een tuig kiest, want niet iedere hond vindt dat gefrunnik aan zijn lijf prettig! Dus zul je het aan- en uittrekken van het tuig moeten oefenen, zodat je hond eraan kan wennen.

Wat kies je nou, een halsband of toch een tuig?

Zowel halsband als tuig hebben zo hun voor- en nadelen. Als het gaat om trekken aan de riem dan zul je de oplossing niet in het materiaal vinden. Maar heb je een hond die veel trekt aan de lijn dan kun je dat wel meenemen in je afweging. Uiteindelijk zul je toch vooral naar jouw hond moeten kijken. Waar voelt jouw hond zich het prettigst bij? Hoe is zijn lichaamsbouw, heeft hij blessures waar je rekening mee moet houden en welke activiteiten ondernemen jullie samen? Hopelijk heeft mijn blog bijgedragen aan jouw weloverwogen keuze!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens onder de volgende links:

Halsband, tuig en jachtlijn vergeleken – Doggo.nl

Collars risk causing neck injuries in dogs, study shows | Nottingham Trent University

Your dog may get injured from pulling too hard on leash | Dr. Dobias (peterdobias.com)

Hier lees je waar je op moet letten bij de keuze voor een goed speurtuig.

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs