Zo herken je een goede en betrouwbare fokker

Inhoud van deze blog:

In Nederland nemen jaarlijks duizenden mensen een hond als huisdier. En veruit de meeste mensen kiezen voor een puppy. Zo’n puppy komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen, maar komt van een hondenfokker. Alleen de ene fokker van honden is de andere niet.. Als hondengedragsdeskundige en puppycoach werk ik veel met puppy’s en weet ik hoe belangrijk het is dat je puppy van een betrouwbare fokker komt. Maar helaas zie ik ook veel pups die van broodfokkers komen. In dit artikel leg ik je uit waarom het belangrijk is om een puppy te kopen bij een betrouwbare fokker én hoe je een goede fokker kunt herkennen.

Waarom is het belangrijk dat je puppy van een betrouwbare fokker komt?

Een puppy is geen pakje boter. Als je een hond neemt ga je de verantwoordelijkheid aan voor het welzijn van een levend wezen. Een hond wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Dan wil je natuurlijk wel een bewuste keuze maken voor een hondje. Want die goede of slechte start die jouw puppy krijgt bij de fokker die werkt door in de rest van zijn leven. Of je nu gaat voor een pup uit een gelegenheidsnestje, van een hobbyfokker of een grootschalige hondenfokker: in alle gevallen is het belangrijk dat de fokker zorgvuldig is geweest in het selecteren van de ouderdieren. Een betrouwbare fokker let, in volgorde van belangrijkheid, op:

  • Gezondheid
  • Gedrag
  • Uiterlijk

Waarom een goede fokker gezondheid voorop stelt

De gezondheid van de ouderdieren en pups moet altijd voorop staan bij het fokken van honden. Niemand wil een zieke hond, laat staan een zieke puppy toch? Helaas komen er veel erfelijke aandoeningen voor binnen de meeste hondenrassen. En geen enkele fokker zal een 100% garantie op een gezonde hond kunnen geven, maar gedegen onderzoek geeft je toekomstige hondje wel de beste kansen. Om gezonde honden te kunnen fokken zijn er per ras bepaalde gezondheidstesten opgesteld die de ouderdieren moeten ondergaan. Zo weet je zeker dat ze vrij zijn van bepaalde erfelijke aandoeningen. En ja, ook bij een kruising of gelegenheidsnestje is het belangrijk dat deze testen uitgevoerd zijn.

Volgens de wet is het niet toegestaan om te fokken met dieren die niet gezond zijn. Zieke ouders mogen geen nakomelingen krijgen. Ook honden die zich niet op natuurlijke wijze kunnen voortplanten mogen geen nakomelingen krijgen. Dit alles is om te voorkomen dat ongezonde eigenschappen worden doorgegeven.

Er zijn ook aandoeningen die bij de ouderdieren niet per definitie tot uiting komen, maar wel kunnen worden overgedragen aan de pups. Een goede fokker let daarnaast op de genetische diversiteit om inteelt te voorkomen. Dit helpt bij het voorkomen van erfelijke aandoeningen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de pups.

De benodigde gezondheidstesten zijn ras specifiek. Bij een kruising betekent dit dat beide ouders andere testen nodig kunnen hebben. Helaas wordt er nog wel eens beweerd dat bij een kruising of gelegenheidsnestje geen gezondheidstesten nodig zijn. Niets is minder waar! Want in een kruising kunnen de erfelijke aandoeningen van beide ingekruiste rassen opspelen. Een kruising is dus niet per definitie gezonder dan een raszuivere hond.

Goede fokkers zorgen niet alleen voor de gezondheid van de ouderdieren, maar ook voor de pups. Dit betekent dat ze de pups goed verzorgen, de juiste voeding geven en laten controleren door een dierenarts. Pups moeten op een leeftijd van 7 weken verplicht gechipt zijn en een eigen dierenpaspoortje hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de fokker zorgt dat de pups tijdig ontwormt worden en hun inentingen krijgen of getiterd worden.

De invloed van de fokker op het gedrag van je hond

Naast gezondheid is gedrag een belangrijke factor waar een goede fokker op let bij het selecteren van een combinatie. Een verantwoorde fokker zal sowieso niet fokken met honden die angst of agressie vertonen, omdat dit gedrag doorgegeven kan worden aan de pups. Bij een verantwoorde combinatie let de fokker op het temperament en karakter van zowel de vaderhond als de moederhond. Binnen de rasstandaard van een ras wordt omschreven welke karaktereigenschappen kenmerkend zijn voor dat ras. Deze zullen dan vaak als uitgangspunt genomen worden.

Iemand die werkhonden of sporthonden fokt zal graag werklustige ouders selecteren. Maar de pups uit deze combinatie zullen misschien minder geschikt zijn als huishond. Een goede fokker denkt na over de combinatie die ze selecteren en de karaktertrekken die de pups hoogstwaarschijnlijk zullen krijgen. Een betrouwbare fokker zal daarom ook kunnen toelichten waarom ze voor die ene reu hebben gekozen in combinatie met hun teefje. En deze reden zal verder gaan dan alleen uiterlijk. Een betrouwbare fokker zal je voorlichten zodat je weet wat je kunt verwachten van het gedrag van je pup.

Weet je dat de basis voor het gedrag van je hond al op hele jonge leeftijd wordt gevormd? De periode rondom de geboorte en de eerste weken in het leven van je hondje zijn ontzettend belangrijk. Ervaringen die je pup in deze fase opdoet werken de rest van zijn of haar leven door. Een goede fokker weet hoe belangrijk dit is en doet er alles aan om jouw toekomstige hondje een goede start te geven.  

Waarom een goede socialisatie bij de fokker zo belangrijk is

Een goede fokker zorgt ervoor dat de pups op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd worden. In mijn artikel socialiseren kun je leren leg ik je uit wat socialiseren precies inhoudt en waar jij als eigenaar op moet letten. De primaire socialisatiefase bij pups loopt van hun 3e tot hun 12e levensweek. Dat betekent dat een groot deel van de socialisatie plaatsvindt terwijl de pup nog bij de fokker woont. Het is daarom ontzettend belangrijk dat deze ervoor zorgt dat de pups al in hun eerste weken kennismaken met verschillende mensen, dieren, geluiden en omgevingen. Deze ervaringen helpen je hond om uit te groeien tot een stabiele en zelfverzekerde hond.

Checklist voor de socialisatie door de fokker:

  • Heeft de fokker een socialisatieprogramma?
  • Mag je zien hoe de pups op verschillende prikkels/omgevingen reageren?
  • Doen de pups voldoende nieuwe en positieve ervaringen op bij de fokker?
  • Is de moederhond bij de pups aanwezig en vertoont deze normaal, sociaal gedrag?

Een fokker die op uiterlijk let

Natuurlijk is uiterlijk ook een belangrijk kenmerk waar een fokker op let. Bij rashonden is er sprake van een rasstandaard waarin onder andere de gewenste bouw, vacht en kleurencombinaties worden beschreven. Zo blijven de honden van dat ras op elkaar lijken en worden extreme kenmerken zoveel mogelijk voorkomen. Zoals hierboven al omschreven mag uiterlijk nooit de belangrijkste reden zijn om een nestje te fokken. Want wat heb je aan een mooi uiterlijk als je hondje ziek is of extreem gedrag vertoont?

Goede fokkers zullen ervoor zorgen dat ze niet fokken op uiterlijke kenmerken die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals extreem korte snuiten, te kleine schedeltjes of overmatige losse huid.

Nu je dit allemaal gelezen hebt begrijp je waarom het belangrijk is dat jouw puppy van een goede en verantwoorde fokker komt. Jij gunt jouw toekomstige hondje het beste dus wilt een betrouwbare fokker vinden! Maar hoe weet je nu of je met een goede fokker te maken hebt? Dat leg ik je hieronder uit.

Is dit een goede fokker of niet?

Hoe herken je een goede fokker?

Een betrouwbare fokker geeft openheid van zaken. Hij of zij zal je vragen beantwoorden en informatie verstrekken. Daarnaast verkoopt een betrouwbare fokker zijn of haar pups niet zomaar aan de eerste de beste. Een verantwoorde fokker wil zeker weten dat de pups goed terecht komen en zal daarom kritisch zijn in het selecteren van de nieuwe baasjes. Dat betekent dat een goede fokker ook vragen zal stellen aan jou, bijvoorbeeld over je woonsituatie, gezinssamenstelling, leefstijl en wat je van je toekomstige hondje verwacht.

Kenmerken van een betrouwbare fokker:

  • Een bewuste fokker heeft een visie, en een duidelijk doel waarom ze honden fokken. Natuurlijk kan dit zijn uit liefde voor het ras of hun eigen honden, of omdat het ze zo’n bijzondere ervaring leek om eens mee te maken. Maar bewust fokken is meer dan alleen honden vermeerderen, het voegt iets toe: een betere gezondheid, honden met nog geschiktere karaktereigenschappen, een bijdrage leveren aan het ras of de diversiteit. Een goede fokker denkt na over wat hij of zij aan het doen is. Natuurlijk mag iemand geld verdienen aan het fokken van honden, maar als dit het hoofddoel is blijf er dan bij weg!!
  • Een betrouwbare fokker blijft levenslang betrokken bij het welzijn van de honden die hij of zij heeft gefokt.
  • Een goede fokker heeft niet het hele jaar door pups beschikbaar. Het verzorgen van een moederhond met pups is veel werk als je het goed wilt doen. Daarom zullen de meeste betrouwbare fokkers niet meerdere nesten tegelijk hebben liggen. Het roept ook vragen op als een fokker tegelijkertijd pups van verschillende rassen aanbiedt.
  • Een betrouwbare fokker nodigt je uit om de pups en ouderdieren te ontmoeten in hun leefomgeving. Dit geeft je de kans om te zien hoe de honden worden verzorgd en gehuisvest. Ze houden je op de hoogte met foto’s en filmpjes van de pups en willen dat je meerdere keren komt kijken voordat je een pup mee naar huis neemt.
  • Een bewuste fokker deelt graag de resultaten van gezondheidstesten en andere relevante documentatie. Ze geven je een gedetailleerde uitleg over de gezondheid, het gedrag en de verzorging van de pups.
  • Een goede fokker is eerlijk over het gedrag en karakter van de honden. Ze zullen je niet alleen de positieve, maar ook de negatieve kanten vertellen.
  • Goede fokkers bieden vaak nazorg en ondersteuning aan nieuwe eigenaren. Dit kan variëren van advies over opvoeding en training tot het helpen bij problemen die zich later kunnen voordoen. Een goede fokker zal de hond ook terugnemen als deze herplaatst moet worden.

Wat is een broodfokker en hoe herken je deze?

Een broodfokker is iemand die honden fokt om daar geld aan te verdienen. Vaak zo veel mogelijk geld in zo min mogelijk tijd. En zodra het om de centen gaat verdwijnen het welzijn en de gezondheid van de betrokken dieren naar de achtergrond. Door de grote vraag naar puppy’s en de vele mensen die in een impuls een puppy aanschaffen wordt de broodfok in stand gehouden. De handel in pups is gewoon big business. Van puppyfarms waar fokteven alleen maar leven om nestje na nestje te produceren, tot pups die allerlei gezondheidsproblemen en gedragsproblemen hebben: koop nooit een puppy bij een broodfokker!! Je draagt bij aan dierenleed en houdt deze praktijken mee in stand. Pas als er geen vraag meer is zal het aanbod verdwijnen.

Ook de broodfokkers gaan met hun tijd mee en worden steeds slimmer. De broodfokkers van tegenwoordig verbergen hun praktijken steeds beter. De doodzieke pups en hun uitgeputte moeder in een smerige kennel krijg je niet meer te zien. Deze pups worden niet allemaal in Nederland geproduceerd, maar ook geïmporteerd vanuit het buitenland. Dus misschien koop je je pup niet rechtstreeks bij de broodfokker, maar wel bij een handelaar die samenwerkt met een broodfokker.

Er zijn nog steeds allerlei signalen die verklappen dat je met een broodfokker of handelaar te maken hebt. Hoe herken je een broodfokker of handelaar in broodfokpups? Hieronder geef ik je een lijst met kenmerken waar je op kunt letten.

Signalen dat je waarschijnlijk met een broodfokker te maken hebt:

  • Deze fokker verkoopt het hele jaar door pups.
  • Er zijn pups van verschillende rassen tegelijk beschikbaar.
  • De fokker heeft pups van verschillende leeftijden liggen, dus meerdere nestjes tegelijk.
  • Broodfokkers adverteren vaak op zoekertjessites, zoals marktplaats of puppyplaats. Ze gebruiken vaak dezelfde foto’s bij hun advertenties.
  • De pups worden niet in huiselijke situatie gehouden, maar in kennels of in een schuur.
  • De moederhond is niet bij de pups aanwezig.
  • Er loopt een teef bij de pups maar je ziet de pups niet bij haar drinken.
  • Je krijgt weinig of geen informatie over de pups, de ouders van de pups en er zijn geen gezondheidstesten of paspoorten die je in mag zien.
  • De fokker stelt jou weinig tot geen vragen, als je maar betaalt kun je een pup krijgen.
  • Je mag direct een puppy uitkiezen en meenemen.
  • Er is geen koopcontract.
  • De pups zien er niet gezond, schoon en verzorgd uit. Of ze vertonen afwijkend gedrag: angstig, terughoudend en timide. Maar ook het andere uiterste is niet goed: overdreven opgewonden, hyper gedrag is niet normaal.
  • Er wordt niets gedaan aan de socialisatie van de pups. Er is geen verrijking van de leefomgeving en de pups komen bijvoorbeeld niet buiten.

Een fokker hoeft niet aan alle bovengenoemde kenmerken te voldoen om toch een broodfokker te zijn. Als potentiële eigenaar is het belangrijk dat je kritisch bent. Doe je onderzoek vóórdat je naar de pups gaat kijken, want dan zijn er nog geen emoties in het spel. Ga je kennismaken en kijken bij de pups, stel dan veel vragen en vertrouw je gevoel. Ook al wil je gewoon heel graag vandaag nog een puppy of heeft dat ene hondje je hart al gestolen. Heb je twijfels: niet doen!!

Een broodfok puppy herkennen

Ook ik kom in mijn werk als puppycoach regelmatig pups tegen die uit de broodfok komen. Soms weten de eigenaren dat zelf al, en soms komen we daar samen achter. Deze pups vertonen dan afwijkend gedrag, ze zijn bijvoorbeeld heel angstig, extreem snel overprikkeld of sociaal niet vaardig. Of de pup ziet er gewoon niet gezond uit: de vacht is lelijk en dof, het hondje is te dun, het loopt niet goed, heeft een slecht gebit of lijkt niet raszuiver. En ook bij de dierenarts ontstaan er soms twijfels: er is geknoeid met het paspoortje, de leeftijd in het paspoort komt niet overeen met de groeifase waarin de pup zit of het hondje heeft last van parasieten.

Helaas zitten er in Noord-Brabant veruit de meeste broodfokkers en broodfokhandelaren van Nederland. Overweeg je een puppy aan te schaffen, lees je dan goed in van tevoren en doe gedegen onderzoek naar de fokker!

Is er een lijst met broodfokkers?

Op internet gaan regelmatig lijsten met bekende broodfokkers rond. Maar vanwege privacywetgeving zijn deze lijsten niet toegestaan. Daarnaast weten de broodfokkers heel goed hoe ze wet- en regelgeving kunnen omzeilen. Dus veranderen deze bedrijven regelmatig van naam. Het is daarom vooral belangrijk dat je naar de hierboven genoemde dingen kijkt om te bepalen of je met een broodfokker te maken hebt. En, heel belangrijk: heb je twijfels, ga dan naar een andere fokker!

Een goede start in het leven van jouw pup begint bij een betrouwbare fokker die aandacht besteedt aan gezondheid, gedrag en socialisatie.

Een pup in huis nemen als gastgezin

Een fenomeen wat ik tegenwoordig steeds vaker tegenkom is dat fokkers op zoek zijn naar een gastgezin voor een hondje dat ze later nog voor de fok willen gebruiken. Je ‘krijgt’ dan een pup, die op papier eigendom blijft van de fokker. Oftewel: je hebt wel een hond van een fokker, maar bent zelf niet de eigenaar. Je ondertekent een contract met als verplichting dat de hond, als deze volwassen is en alle benodigde gezondheidstesten heeft doorlopen, een X aantal keren ingezet wordt als dekreu of fokteef. Pas daarna wordt de hond officieel jouw eigendom. De fokker houdt zo zeggenschap over de hond en kan deze gebruiken voor zijn of haar fokprogramma.

Er zijn bewuste fokkers die vanuit de beste intenties succesvol met gastgezinnen werken. Maar dan is het belangrijk dat je vooraf goed kijkt naar alle rechten en verplichtingen die er in het contract komen te staan. Het welzijn van de hond dient altijd voorop te staan! Niet het (financiële) belang van de fokker.

Voor reuen is plaatsing in een gastgezin over het algemeen niet zo’n bezwaar, maar bij teefjes vind ik dit een ander verhaal. Want jouw hond moet allerlei medische testen ondergaan, wordt vervolgens gedekt, en tegen het einde van de drachtperiode moet ze voor een periode van een paar maanden terug naar de fokker om daar haar nestje pups te krijgen en verzorgen. Dit is over het algemeen ontzettend stressvol voor een hond. En behalve dat het vervelend is voor jou en jouw hond, geeft een moederhond stress door aan haar pups, met een grotere kans op angstige hondjes.. Dus tenzij je bereid bent en overeen kunt komen om je teefje bij jou thuis haar nestje te laten krijgen: begin er niet aan!

Andersom is dit ook iets om op te letten wanneer je bij een nestje pups gaat kijken. Vraag na of deze moederhond normaal ook bij de fokker woont. Want als deze teef uit een gastgezin komt en alleen tijdelijk bij de fokker verblijft met haar nestje pups, dan zou dat voor mij al een reden zijn om geen pup uit dit nestje te nemen.

Conclusie

Een goede start in het leven van jouw pup begint bij een betrouwbare fokker die aandacht besteedt aan gezondheid, gedrag en socialisatie. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en goed gesocialiseerde pup in huis haalt. Zo heeft jouw pup de beste kansen op een goede gezondheid en stabiel gedrag. Met de informatie uit dit artikel ben je beter uitgerust om een weloverwogen keuze te maken en een betrouwbare fokker te vinden. Als hondengedragsdeskundige en puppycoach ondersteun ik je graag verder met trainingen aan huis.

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram
Hondentrainer Marjan Slaats met haar eigen honden.

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailing. Mijn werkgebied is in Brabant, tussen Drunen, Tilburg en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je puppy tot probleemgedrag: ik begeleid jullie graag. Daarnaast verzorg ik lessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

 

 

meer blogs