Hoera, je hebt een nieuwe pup in huis! Een hele leuke, opwindende periode breekt aan. Maar het is ook net alsof je een pasgeboren baby in huis hebt. Inclusief de periode van gebroken nachten en slaaptekort.. Weet jij al hoe je die eerste nacht met je puppy gaat aanpakken? Een goede voorbereiding kan zeker helpen. Ga jij bij je pup slapen en hoeveel nachten doe je dat dan? De eerste nachten zijn vaak een uitdaging, zowel voor jou als voor je pup. In dit artikel deel ik praktische tips om de overgang soepel te laten verlopen en je pup een comfortabele start te geven.
Voorbereiding voor de eerste nachten met je puppy
Voordat je je pup mee naar huis neemt, is het belangrijk om je voor te bereiden. Dat doe je onder andere door je in te lezen zoals nu. En je zorgt er natuurlijk ook voor dat je alle benodigde spullen in huis hebt. Voor die eerste nacht met je puppy is het belangrijk dat je een comfortabele slaapplek voor je pup hebt. Dit kan een bench zijn, of een puppyren of een mandje. Bedenk ook waar de slaapplek van je pup moet komen. Maar de voorbereiding voor de eerste nachten kan ook al beginnen bij de fokker van je pup.
Een bekende geur voor je pup tijdens die eerste nachten
De neus is het belangrijkste zintuig van onze honden. Pups worden doof en blind geboren, maar hun neusje doet het meteen! Net na de geboorte vinden ze hun weg naar de tepels van hun moeder door hun neus te gebruiken. Ze leren dus eerst de geuren in hun omgeving te herkennen, voordat ze zelfs maar kunnen horen of zien. Voor jouw pup verandert er heel veel als hij met jou mee komt naar zijn nieuwe thuis. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en allemaal nieuwe, onbekende geuren.
Voor je pup kan het geruststellend zijn als hij een slaapplekje heeft met een bekende geur. Zeker de eerste nachten is dat fijn voor je puppy. Hiervoor kun je een dekentje of kleedje gebruiken waar de nestgeur aan zit. Als je dit vooraf met de fokker bespreekt, kan die dit dekentje een aantal dagen bij de moederhond en de pups in het nest leggen. Zo komt de voor jouw pup bekende nestgeur eraan te zitten. Deze nestlap neem je vervolgens mee naar huis wanneer je je puppy ophaalt bij de fokker.
Je kunt natuurlijk van alles gebruiken als nestlap. Vaak wordt er gekozen voor een (oud) dekentje of kleedje, omdat stof makkelijk geur opneemt. Feit is wel dat het voorwerp niet schoon of ongeschonden blijft terwijl het bij de pups in het nest ligt. Wil je een knuffeltje gebruiken als voorwerp met nestgeur dan heb je kans dat het wordt gesloopt.
Houdt er dus rekening mee dat je een vies dekentje mee naar huis krijgt als je je pup ophaalt bij de fokker. En nee, dat is niet lui van de fokker. Was zelf het dekentje ook niet meteen bij thuiskomst uit, want dan gaat de geur er namelijk vanaf. Als jouw pup na een aantal dagen of weken gewend is bij jullie in huis dan heeft hij het dekentje niet meer zo nodig en kun je het weghalen of uitwassen.
Je pup laten wennen aan zijn nieuwe thuis
Jouw pup komt in een geheel vreemde omgeving bij jou thuis. Hij heeft geen steun meer van zijn moeder of nestgenootjes en staat er ineens alleen voor om die nieuwe omgeving te ontdekken. Natuurlijk sta jij klaar voor je puppy om hem te ondersteunen en een veilige haven te bieden, maar ook die vertrouwensband met jou moet nog groeien. En tot die tijd is het wel even wennen. Ik heb een aparte blog voor je geschreven over de eerste dagen met je puppy in huis, waarin ik je nog veel meer tips geef voor die eerste periode.
Het is fijn als je je pup vroeg op de dag op kunt halen bij de fokker. Dan heeft hij namelijk een groot deel van de dag om een beetje aan jou en zijn nieuwe omgeving te wennen. Als je in een nieuwe omgeving bent en jezelf niet veilig voelt dan kun je niet lekker slapen. Die eerste nacht alleen is sowieso al heel erg vreemd voor je puppy, zonder de warmte van zijn broertjes en zusjes en de nabijheid van zijn moeder. Daarom is het fijn als hij eerst de tijd heeft gekregen om zijn nieuwe omgeving wat te verkennen.
Waar komt de slaapplek van je pup?
Je kunt ervoor kiezen om je pup zelf te laten bepalen waar hij wil gaan liggen om te slapen. Zo lang jouw pup rust neemt en aan zijn slaap toe geeft zijn alle opties oké. Maar veel pups vinden het moeilijk om zelf hun rust te pakken en blijven maar doorgaan, dus dan zul jij een handje moeten helpen. Dan kun je de ruimte verkleinen door een deel van de kamer af te zetten met een puppyren. Of je kunt gebruik maken van een bench.
Als je een bench als slaapplaats voor je pup wilt gebruiken dan is het belangrijk dat je pup al gewend is aan de bench. Als jouw pup nog nooit in een bench is geweest kun je hem beter niet zomaar in zo’n klein kooitje opsluiten. Dat betekent dat je eerst moet oefenen met het in de bench verblijven (benchtraining) en tot die tijd beter iets anders kunt gebruiken voor de nacht (een mandje, grote doos, puppyren of gewoon los in de kamer).
De eerste nacht alleen slapen voor je puppy
Jouw pup heeft tot nu toe altijd gezelschap gehad ‘s nachts. Hij sliep samen met zijn broers en zusjes, warm tegen ze opgekruld, en ook zijn moeder was altijd in de buurt. Maar bij jou thuis is dat anders. Hij ligt nu helemaal alleen, in de bench of op een andere plek. Dat is nogal een verschil!
De eerste nacht met je puppy
Mijn advies is daarom om je puppy die eerste nacht(en) gezelschap te houden. Dat betekent dat jij de eerste nachten bij je puppy slaapt. Jouw pup ligt wel op zijn eigen slaapplaats, maar jij ligt op een matras naast hem. Gaat je pup ´s nachts piepen dan kun je hem geruststellen door je aanwezigheid en je kunt hem even bemoedigend toespreken. Zo bied je hem steun en bouw je aan jullie vertrouwensband. Het is sowieso ook fijn voor de zindelijkheidstraining, want je weet nog niet of en hoe vaak jouw pup er ‘s nachts uit moet voor een plasje.
Naast je puppy slapen
Naast je puppy slapen kan op 2 manieren. Of je neemt de slaapplaats van je pup mee naar jouw slaapkamer. Of jij slaapt tijdelijk naast de slaapplaats van je hond. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de 2e optie. Zo went je puppy namelijk meteen aan de uiteindelijke plaats waar hij moet gaan slapen en hoef je hem niet te verplaatsen.
Na een aantal nachten wil je het samen slapen gaan afbouwen. Dit doe je door iedere nacht een beetje verder weg te gaan liggen van je pup, tot je uit zicht bent. Zo leert jouw pup geleidelijk om alleen te slapen in de nacht.
Hoe lang moet je naast je pup slapen
De eerste nachten met je puppy in huis is het fijn voor je pup als je naast hem slaapt. Hoeveel nachten je bij je puppy moet slapen, hangt af van jouw pup. Zoals ik hierboven al beschreef bouw je in kleine stapjes de afstand tot je pup op. Hierbij is het belangrijk dat jouw pup rustig en ontspannen blijft gedurende de nacht. Bij de ene pup zal dit sneller gaan dan bij de andere. Hoeveel nachten je bij jouw puppy moet slapen weet je van tevoren dus niet precies. Volg vooral het tempo van jouw hondje!
Wat je beter niet kunt doen die eerste nacht met je puppy
Helaas zijn er nog steeds mensen die je zullen adviseren om niet zo moeilijk te doen, je pup de eerste nacht gewoon in de bench te stoppen en hem te laten piepen. ´Hij went er wel aan´ wordt er dan gezegd. Dit getuigt helaas van weinig empathie of inlevingsvermogen. En in sommige gevallen zal de pup het uiteindelijk wel opgeven en berusten in de situatie. Maar er zijn ook pups die hierdoor enorm angstig worden, een hekel krijgen aan de bench, of bang zijn om alleen te zijn. En dat kan uiteindelijk een flink probleem vormen waar je vervolgens mee aan de slag moet. Dus waarom zou je het risico nemen en je pup het maar alleen uit laten zoeken? Zo erg is het toch ook weer niet om je puppy te begeleiden tijdens die eerste nacht(en) bij jou thuis?
Een ander advies dat ik nog regelmatig hoor is om in de avond en nacht de waterbak van je pup weg te halen. Met als achterliggende gedachte dat als de pup niet drinkt, hij er in de nacht ook niet uit hoeft voor een plasje. Water is echter een eerste levensbehoefte voor je hondje en hier hoort hij altijd toegang toe te hebben. Ja, ook als dat betekent dat je er ‘s nachts een keer extra uit moet.
Als je puppy gaat piepen in die eerste nachten
Met de bovengenoemde adviezen kun je voorkomen dat je pup ‘s nachts gaat liggen piepen. Als jij zorgt dat je puppy zich veilig en prettig voelt dan heeft hij ook geen reden om te piepen. Mocht je pup toch een keer piepen dan kun je je pup geruststellen en controleren of er iets aan de hand is. Volg jij het tempo van je pup, dan zal hij alleen piepen als er echt iets aan de hand is.
Als je puppy piept omdat hij eruit moet voor een plasje dan laat je hem natuurlijk eventjes uit. Om te voorkomen dat je pup zo’n nachtelijk uitstapje al te gezellig vindt kun je het beste zonder poespas hem alleen eventjes kort mee naar buiten nemen. En daarna weer lekker terug op zijn plaats om verder te slapen. Zo voorkom je dat puplief ‘s nachts gaat piepen omdat hij geleerd heeft dat dit hem aandacht, spelen of wat lekkers oplevert.
Wanneer slaapt mijn puppy de nacht door?
Weet je dat puppy’s heel veel slapen? Maar dat doen ze niet alleen ‘s nachts. Ze horen namelijk ook overdag regelmatig te slapen. Je hoeft niet te verwachten dat jouw pup meteen de hele nacht door zal slapen. Dus stel jezelf erop in dat je de eerste dagen, misschien wel weken, dat je je pup in huis hebt gebroken nachten zult hebben. Dit gaat vanzelf over! Honden passen hun slaappatroon namelijk aan op ons ritme. Dus ze nemen vanzelf ons slaappatroon over en slapen dan de nacht door. En bij de ene pup gaat dit nu eenmaal wat sneller dan bij de andere. Volg je de adviezen die ik je in deze blog geef dan zul je voor je het weet allebei weer kunnen genieten van een goede nachtrust. Geniet van jouw pup en deze mooie tijd!
Puppycoach
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken bij de opvoeding van je pup? Of vallen die eerste nachten met je pup in huis toch tegen en weet je niet waar je goed aan doet? Tijdens de puppytraining kom ik als puppycoach bij je aan huis en help ik jullie op weg. Je kunt zelf kiezen hoeveel begeleiding je wilt: van een losse puppytraining waarin ik jouw vragen beantwoord tot een volledige puppycursus aan huis in de omgeving van Den Bosch.