Daar zit je dan, met je nieuwe puppy! De eerste dagen met je nieuwe pup in huis komt er veel op je af. In deze blog geef ik je tips voor die eerste dagen met je pup.

De eerste dagen met je pup in huis: tips voor een goed begin

Inhoud van deze blog:

Gefeliciteerd, je hebt besloten om een schattige pup in je huis te verwelkomen! De komst van een puppy is een geweldig vooruitzicht maar ook een spannende gebeurtenis. Zo’n klein frummeltje in huis kan best uitdagend zijn, en zeker tijdens die eerste dagen komt er veel op je af. Het vraagt om aanpassingsvermogen van zowel jou als je pup. Jullie zullen moeten wennen aan elkaar en aan een nieuwe dagelijkse routine. En natuurlijk wil jij ook zo snel mogelijk beginnen met de opvoeding van je puppy. Deze overgang naar een nieuw huis vereist geduld, begrip en voorbereiding van jouw kant. In dit artikel deel ik een aantal waardevolle inzichten en praktische tips om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo weet jij precies waar je op moet letten die eerste dagen met je pup in huis.

1. De juiste omgeving creëren voor je puppy

Voordat jij je nieuwe pup mee naar huis neemt, zorg je ervoor dat je je huis hebt ingericht voor de pup. Die eerste dagen dat hij bij jou thuis is zijn voor jouw pup een periode van ontdekking. Alles is nog nieuw en opwindend, maar het kan ook overweldigend zijn. Creëer een omgeving waarin je pup de kans krijgt om rustig te wennen aan zijn nieuwe huis. Laat hem op zijn eigen tempo verkennen en kennismaken met de geluiden, geuren en texturen van zijn omgeving.

Een puppyren kan een fijn hulpmiddel zijn in de eerste dagen dat je je pup in huis hebt

Zorg ervoor dat jouw pup een comfortabele en veilige plek heeft waar hij zich terug kan trekken en ontspannen. Je kunt gebruikt maken van een bench of een puppyren om een deel van de kamer af te zetten. Zorg dat je een zacht dekentje, een gevulde waterbak, wat speelgoed en kauwmateriaal klaar hebt liggen. Je huis puppyproof maken houdt ook in dat je kabels wegwerkt en spullen waarvan je niet wilt dat je pup eraan zit (zoals waardevolle dingen) opruimt of tijdelijk afzet met een hekje.   

2. Rustig kennismaken

De verhuizing kan behoorlijk overweldigend zijn voor jouw pup. Hij verlaat zijn familie en vertrouwde omgeving en komt in een geheel nieuwe situatie terecht. Laat je puppy daarom rustig wennen aan zijn nieuwe thuis en omgeving. Je pup moet ook nog wennen aan jou en je gezinsleden. En hoewel ik helemaal begrijp dat je je nieuwe aanwinst het liefst meteen aan iedereen wilt laten zien, kun je bezoek en drukte in huis die eerste dagen beter vermijden. Stel dat puppy kraambezoek even uit totdat je pup een beetje geacclimatiseerd is. Laat je pup rustig wennen en op een kalme manier kennismaken met gezinsleden. Jouw pup moet enorm veel nieuwe indrukken verwerken in de eerste dagen na de verhuizing en zo voorkom je onnodige stress bij je pup.

3. Elkaar leren kennen

In de eerste dagen dat je je pup in huis hebt is het tijd om elkaar beter te leren kennen. Dit is hét moment om de basis te leggen voor een hechte band tussen jou en je hond. Uit onderzoek blijkt dat een hond zich op dezelfde manier hecht aan zijn eigenaar als een baby zich hecht aan zijn moeder. Hiervoor moet je pup zich veilig bij je voelen en je kunnen vertrouwen. Breng lekker veel een-op-een tijd met elkaar door en speel samen, maar deel ook rustige momenten. Focus je vooral op positieve interacties en beloon gewenst gedrag van je pup, met lekkers of aandacht.

Net zoals je pup jou nog beter moet leren kennen, andersom ga jij ook je pup beter leren kennen. Je ontdekt hoe zijn karakter en individuele eigenschappen zijn. Zo leer je wat hij leuk vindt om te doen, maar bijvoorbeeld ook wat hij spannend vindt. Wederzijds vertrouwen vormt de basis van jullie band.

4. Voldoende rust en slaap voor je puppy

Pups hebben heel veel slaap nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Daarnaast verwerkt je puppy alle nieuwe indrukken die hij heeft opgedaan tijdens zijn slaap. Voldoende slapen is dus heel belangrijk! In mijn blog hoeveel slaapt een hond lees je hier meer over. Zorg voor een rustige en comfortabele slaapplek waar je pup zich veilig voelt. Respecteer zijn rust en laat hem ongestoord slapen.

Veel pups vinden het enorm lastig om zelf hun rust te nemen. Ze willen overal bij zijn en vinden alles interessant. Aan jou als eigenaar de taak om ervoor te zorgen dat je puppy genoeg slaapt! Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: een hond leren om zich te kunnen ontspannen is een van de allerbelangrijkste elementen van de opvoeding. Een ontspannen hond is een gelukkige hond!

Vindt jouw pup het lastig om zelf voldoende rust te nemen dan kun je hem daarbij helpen door hem regelmatig op zijn fijne rustplek te leggen met iets te knagen of een gevulde kong. Soms is een time-out even nodig. Zorg dan ook voor een prikkelarme omgeving, bijv. door de bench af te dekken met een kleedje. Zo geeft je puppy makkelijker toe aan zijn vermoeidheid en valt hij sneller in slaap.

Een pup moet voldoende slapen om alle nieuwe indrukken van het socialiseren te verwerken

Als je je pup net in huis hebt zal hij ook in de nachten moeten wennen aan de nieuwe situatie zodat hij lekker kan slapen. Hier valt zoveel over te vertellen dat ik er een aparte blog over heb geschreven: de eerste nachten met je pup. Een klein tipje van de sluier: slaap de eerste nachten bij je pup.

5. Een nieuwe routine voor je puppy

Voor jouw pup staat zijn hele leven op z’n kop. Geduld is in die eerste dagen je beste vriend. Verwacht niet dat jouw pup meteen alle nieuwe regels begrijpt. Geef hem de tijd om te wennen aan de nieuwe dagelijkse routine, omgeving en de mensen om hem heen. Toon begrip bij ongelukjes en kleine uitdagingen. Door geduldig te blijven laat je zien dat je er bent om hem te begeleiden en ondersteunen.

Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je pup. En met al die veranderingen in zijn leven rondom de verhuizing is het handig als je de voeding nog even niet verandert. Geef je pup het voer dat hij bij de fokker ook kreeg omdat hij hier aan gewend is. Als je uiteindelijk iets anders wilt geven kun je dit later geleidelijk aanpassen.

Vroeger werd bij de opvoeding van kinderen altijd gewerkt volgens het principe rust, reinheid, regelmaat. Eigenlijk gelden deze basisprincipes ook voor de opvoeding van je puppy.

6. Zindelijkheidstraining van je pup

Tijdens de eerste dagen dat je je pup in huis hebt hoef je nog niet te verwachten dat deze al zindelijk is. Het is wel belangrijk dat je meteen aandacht besteedt aan zindelijkheidstraining. Dit doe je door je pup regelmatig mee naar buiten te nemen. Doet je pup buiten zijn behoefte dan beloon je dit uitvoerig. Wees geduldig en begripvol, want ongelukjes binnenshuis zijn heel normaal in het begin. Jouw puppy kan hier niets aan doen, als hij moet dan moet hij, meteen. Jij bent degene die goed op moet letten wanneer je pup nodig iets moet doen. Hoe sneller jij dit aan zijn gedrag gaat herkennen, hoe groter de kans dat je je pup op tijd mee naar buiten kunt nemen zodat hij leert dat het de bedoeling is om het daar te doen.

Je hoort vaak alleen de succesverhalen van pups die al binnen een paar dagen zindelijk waren. Bij de meeste pups duurt het wel wat langer voordat ze zindelijk zijn, maar deze verhalen hoor je niet zo vaak. In het begin kan jouw puppy zijn behoefte ook nog niet ophouden. Je pup is nog niet volgroeid en heeft minder controle over zijn sluitspieren. Pas rond de leeftijd van 6 maanden zijn de sluitspieren van je hond volledig ontwikkeld en kan hij zijn plas of poep een tijdje ophouden. Jouw pup kan voor die tijd al prima leren dat hij zijn behoefte op een bepaalde plek moet doen, maar jij bent degene die ervoor moet zorgen dat hij daar op tijd komt.

7. Socialisatie van je puppy

Jouw pup moet nog vertrouwd raken met zijn nieuwe sociale omgeving. Laat je pup in die eerste dagen langzaam wennen aan gezinsleden en eventuele andere huisdieren. Begeleid iedere interactie zorgvuldig en moedig positieve interacties aan. Pas als jouw pup zich veilig en vertrouwd voelt bij jou en in zijn nieuwe thuis ga je verder met de socialisatie buitenshuis en met andere mensen en dieren. Hier vind je meer over de socialisatiefase en tips voor een geslaagde socialisatie.

8. Spelen en leren: je puppy opvoeden

De eerste dagen dat je je puppy in huis hebt doet hij heel veel nieuwe indrukken op en leert razendsnel hoe zijn nieuwe omgeving in elkaar steekt. Jij staat waarschijnlijk te trappelen om te beginnen met de opvoeding van je puppy en je pup nieuwe dingen te leren. Het is in deze eerste dagen vooral belangrijk om positieve interacties met je pup te hebben. Dit kun je doen door dagelijks met je pup te spelen en door goed gedrag te belonen met lekkers en aandacht. Het opvoeden van je puppy omhelst meer dan commando’s aanleren. Spelenderwijs kun je wel wat oefeningetjes met je pup doen, maar gehoorzaamheid is nu echt nog geen prioriteit.

9. Een bezoek aan de dierenarts met je pup

Het is belangrijk dat je binnen de eerste week dat je je pup in huis hebt een afspraak bij de dierenarts maakt. De dierenarts kan de gezondheid van je pup controleren. Daarnaast kun je de puppyvaccinaties met je dierenarts bespreken. Weet je dat je tegenwoordig ook eerst kunt laten testen of je pup wel een vaccinatie nodig heeft? Door een titerbepaling bekijkt de dierenarts hoeveel antistoffen jouw pup in zijn bloed heeft. Ook voor de ontwormingen geldt dat je eerst een ontlastingsonderzoek kunt laten doen, zodat je weet of ontwormen überhaupt nodig is. Dit kun je met je dierenarts bespreken.

Bij veel dierenartspraktijken is het mogelijk om een speciaal puppyconsult te boeken als onderdeel van de socialisatie. Je pup wordt gewogen en even nagekeken en op deze manier kan hij positieve ervaringen opdoen bij de dierenarts. Zo leert hij dat naar de dierenarts gaan niet eng is. Dit kan heel waardevol zijn voor de toekomst.

Helaas wordt soms nog wel eens geadviseerd om je pup niet mee naar buiten te nemen totdat hij al zijn puppyvaccinaties heeft gehad. Voor de socialisatie van je pup is dit echter een cruciale periode, die je niet in kunt halen. Hoewel je pup mogelijk kwetsbaarder is omdat hij nog niet volledig gevaccineerd is, is het wel belangrijk dat je begint met de socialisatie. Daarbij is het dus wel verstandig om drukke plekken waar veel honden komen te vermijden. Maar je kunt je puppy prima meenemen naar rustige plekken of hem op je arm dragen.

10. Liefde en geduld

Het belangrijkste in die eerste dagen dat je je pup in huis hebt is om liefde, geduld en begrip te tonen aan je nieuwe pup. De overgang naar een nieuw huis is een grote stap voor hem, en jouw liefdevolle begeleiding zal het proces vereenvoudigen.

Onthoud dat elke pup uniek is en in zijn eigen tempo leert en went aan zijn nieuwe omgeving. Met de juiste zorg, aandacht en toewijding zullen de eerste dagen met je pup in huis al snel een prachtige ervaring worden. Geniet van alle schattige en ondeugende puppystreken samen! Zo leg je een solide basis voor de toekomst, waar je een heel hondenleven lang plezier van hebt.

Puppycoach

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken bij de opvoeding van je pup? Of vallen die eerste dagen met je pup in huis toch tegen en weet je niet waar je goed aan doet? Tijdens de puppycoaching kom ik bij je aan huis en help ik jullie op weg. Je kunt zelf kiezen hoeveel begeleiding je wilt: van een losse puppycoaching waarin ik jouw vragen beantwoord tot een volledige puppycursus aan huis in de omgeving van Drunen. Je leest meer over mijn aanbod onder puppycoach.

Dit artikel is geschreven door hondengedragsdeskundige Marjan Slaats. Het overnemen van deze tekst of gedeeltes daarvan zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op sociale media wordt zeer gewaardeerd.
Facebook
LinkedIn
X
WhatsApp
Telegram

Hee, ik ben Marjan

Ik ben hondengedragsdeskundige en heb een passie voor mantrailen. Mijn werkgebied is in Brabant, omgeving Drunen en Den Bosch.

Je kunt mij inschakelen als puppycoach en voor hondentraining aan huis. Van het opvoeden van je pup tot probleemgedrag: ik help jullie graag. Daarnaast verzorg ik speurlessen en workshops mantrailen.

Mijn streven: een gelukkige hond én een tevreden eigenaar.

meer blogs